Žitelji bečejskog naselja Mala Bosna dočekali su da se jablan visine četrdeset metara, čiji je pozamašan deo truo, konačno ukloni iz sredine ulice Slavka Rodića.

Meštani tog dela Bečeja su i ranije pisali peticije, jer su strahovali da će ovo izuzetno visoko, ali i bolesno drvo, usled naleta vetra da se obruši na njihove domove.

Budući da Javno preduzeće „Komunalac“ nema adekvatnu mehanizaciju za obrezivanje drveća ove visine, za njegovo uklanjanje je angažovan Ronilačko alpinistički klub „Posejdon“ iz Bečeja, čiji su članovi obučeni za radove ovakve vrste. Oni će, kako je rečeno, seći deo po deo, jer prostora za njegovo obaranje nema.

Prema rečima Jasne Subakov, inženjerke šumarstva iz „Komunalca“ ova je seča, kao i prethodne seče drveća, krajnje opravdana. Kako je Subakov izjavila za gradski portal „Moj Bečej“, i pre tri godine, kad je ovaj slučaj prijavljen, bilo je veoma kasno za sve, osim za seču.

– Protiv sam toga da se šumske vrste seku u gradu, ali, ovaj jablan je dostigao određenu visinu koja ne može da se kontroliše, te zbog toga preti da ugrozi stanovništvo u naselju, naročito zbog toga što je dobar deo truo, kazala je Subakov.

Ona je objasnila da je u pitanju vlažna vrsta drveta koja brzo raste, a koja je podložna truležnicama.

– Žilište tog jablana je trulo, kao i određeni gornji deo. U gradu nema mesta za bolesno drveće, jer, ako se nešto desi, posledice bi bile velike, ili po imovinu, ili po ljude, naglasila je inženjerka iz „Komunalca“.

Prema njenim rečima, mnogo drveća čeka intervencije slične ovoj, ali u tom preduzeću ne vide rešenje u tome da se sve poseče odjednom.

– Kada drvo truli to kreće uglavnom iznutra, i ono često deluje je zdravo. To je slučaj i sa, recimo, platinama u Zelenoj. Ideja je da se ide sukcesivno, da se drvo koje je u lošem stanju poseče, i da se na njegovo mesto posadi neka druga vrsta drveća, da bude malo i promena takve vrste, objasnila je Subakov.

Radovi u Maloj Bosni su danas (12. jun) prekinuti zbog pljuskova, pa će alpinisti i radnici „Komunalca“ sutra nastaviti uklanjanje jablana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име