Sa promocije knjige „Pravac Srbija“ u Bečeju
Sa promocije knjige „Pravac Srbija“ u Bečeju

Imajući u vidu šta se sve nalazi između korica knjige „Pravac Srbija“, slobodno se može konstatovati da je reč o kapitalnom delu.

Autor Rade Vesović je na 319 strana kratkim opisima predstavio oko 1.100 lokacija putem 4.000 fotografija. Sadržaj knjige je razvrstan po teritorijalnom preseku, kroz odeljke naslovljene sa 27 okruga. Mnogi su je nazvali „knjigom neverovatnih bisera“, a ima i onih koji za atraktivno štivo kažu da je „knjiga koja voli Srbiju“.

Književnik Miodrag Zupanc, koji se i sam bavio upoznavanjem Srbije kroz televizijski serijal „Srbija za radoznale“, zbog epidemiološke situacije nije prisustvovao promociji knjige „Pravac Srbija“ u Narodnoj biblioteci Bečej, ali se prisutnima obratio putem video poruke.

-„Pravac Srbija“ je izuzetno zanimljiva i korisna knjiga, kakve do sada kod nas nije bilo. Ima turističkih vodiča, ima putopisa, raznih udžbenika, naučnih radova, a ovoj knjizi je teško odrediti žanr. Dobija se utisak da je neka vrsta enciklopedije, knjiga u kojoj je svoje mesto našlo sve što je vredno u našoj zemlji, apostrofirao je Miodrag Zupanc.

Neverovatno koliko je kulturnih podataka, istorijskih spomenika, zdanja, manastira i crkava, geografskih fenomena dobilo svoje mesto u knjizi.

Bez obzira na epidemiološku situaciju, promocija ovakve knjige zaslužuje veću posetu
Bez obzira na epidemiološku situaciju, promocija ovakve knjige zaslužuje veću posetu

-Iznenadiće vas i knjiga i Srbija – lakonski primećuje IT stručnjak Miloš Džigurski, Bečejac koji je bio član brojnih putovanja s autorom.

Sam autor naglažava da knjigu nije koncipirao kao turistički vodič, već kao podsticaj za radoznale, kao što je i on u prvo vreme bio.

-Knjiga je slučajno nastala. Prirodom posla bio sam vezan za putovanja, a posle nekoliko neobaveznih putovanja tokom vikenda s prijateljima po Srbiji, zainteresovao sam se i putem interneta dobio razna saznanja o pojedinim destinacijama i pravio plan obilaska, veli autor Rade Vesović i dodaje. Malo po malo, nakupilo se podataka i rodila se ideja da sve smestim između korica knjige. Pune četiri godine je trajao obilazak Srbije. Za to vreme sam uvideo da smo zemlja neverovatno bogata kulturno – istorijskim nasleđem i prirodnim bogatstvima, što je pozitivno, ali je negativno što se prema tome odnosimo nemarno ili „nikako“. Posle svega, tvrdim da je Srbija jako dobra destinacija za obilazak. Pored poznate gostoljubivosti, sada je i pristupačnost znatno bolja, čemu su doprinele turističke organizacije afirmacijom seoskog turizma. Problem je putna infrastruktura, pa sam dužnu pažnju poklonio upustvima kako stići do određene destinacije, sa obaveznom mapom na kraju svakog poglavlja i QR kodovima za GPS snalaženje.

U vreme osnovnog i gimnazijskog školovanja u Bečeju, Rade Vesović je često dolazio u biblioteku, pa je sada sa dve knjige obogatio knjižni fond i kao zavičajni pisac. U ime organizatora promocije, zahvalila se Marijana Đaković, a tokom promocije učešće su uzeli, arheolog Gradskog muzeja Bečej Raško Ramadanski, ovdašnji hroničar Dragiša Slavić i već pomenuti Miloš Džigurski.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име