Radovi na mreži

Od početka 2023. godine cena kilovat-sata struje za domaćinstva veća je za osam odsto, a gasa 11 odsto.

Kilovat – sat gasa sa taksama i PDV-om košta 4,5 dinara, a struje 14,4 dinara. Prema računici Agencije za energetiku, domaćinstvima koja prosečno troše oko 400 kilovata mesečno račun će biti uvećan do 300 dinara.

Onima koji se greju na TA peći i noću ih uključuju biće veći račun do 1.000 dinara. Građani koji se greju etažno na kotlove na struju mogu da očekuju račune veće za 1.600 dinara.

Vlada Srbije usvojila je sredinom decembra prošle godine Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu tog energenta, što  za posledicu ima povećanje cene prirodnog gasa za 11 odsto.

Prijave za status energetski zaštićenog kupca

Na sajtu opštine Bečej nalazi se link  ka  dokumentaciji za prijavu za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Decembra prošle godine je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije kojom su unapređeni kriterijumi za sticanje ovog statusa što bi trebalo da dovede do toga da mnogo veći broj građana ostvari popuste na računima za struju, gas ili za toplotno grejanje.

Uredba uglavnom definiše ko su građani kojima će ova pomoć biti omogućena. U najvećem broju slučajeva se kriterijumi vezuju za materijalni položaj građana i to pre svega na mesečne prihode članova domaćinstva, njihovo imovinsko stanje. U ovu grupu građana koji će imati prava na umanjenje računa spadaju i oni koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke ali i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

Jedna od novina u ovoj Uredbi je promena kriterijuma koji se odnose na seoska domaćinstva. Naime, njihov status je ranije pre svega zavisio od kvadrature poseda, sada to više neće biti slučaj i jer će se kriterijumi primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu.

Iz Vlade Srbije kažu da je tri puta više novca opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava, kako bi što više građana moglo da tu pomoć koristi. Tačnije četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima a ovom Uredbom podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira.

Кakva je procedura za prijavu?

Zahtevi koje građani žele da podnesu se nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, pored toga trebalo bi da opštine takođe vrše uslugu i da na zahtev krionika štampaju prijave koje će moći da se preuzmu na šalterima u opštini.

Pravo na umanjene račune od 40 do 60 odsto imaće i domaćinstva koja koriste toplotnu energiju i kriterijumi su isti.

Prema podacima iz Vlade Srbije prošle godine, 68.129 građana iskoristilo je umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine. Sada su procene da 191.000 domaćinstava imati pravo na popust. Ovo bi trebalo da bude i mera Vlade koja će donekle odgovoriti i na poskupljenja energenta koje je već odobrila i koja su izvesna od 1. januara sledeće godine. Koliko će to zaista biti pomoć ako ta poskupljenja „pojedu“ ove benefite je pitanje. Posebno što poskupljenje energenata za sobom vuče i sva ostala poskupljenja.

Iz Vlade Srbije najavili su takođe da je država obezbedila i za građane koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, da dobiju popuste od 15 do 30 odsto. Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30 odsto, a polovina od toga je dobila pun popust od 30 odsto do sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име