U Gradskom pozorištu Bečej u petak, 3. marta, biće odigrana predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Opensa.

Predstavu je režirala Sonja Petrović, a nastala je po tekstu Tijane Grumić.

Igraju: Bojana Milanović, Sonja Kesler, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač

Predstava počinje u 20 časova, a ulaznica je 500 dinara.

Rezervacije:

021/6915-336

[email protected]

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ od svoje premijere niže nagrade. Poslednjih sedam nagrada za ovu predstavu došlo je sa festivala Borini pozorišni dani i Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH, te je tako novosadska „Dženis“ do sada osvojila preko 30 priznanja.
Glumica Bojana Milanović, koja je za ovu ulogu dobila 15 nagrada (među kojima je i Sterijina nagrada) nedavno je dobila prestižnu nagradu „Iskra kulture“ koja se dodeljuje mladim autorima za savremeno stvaralaštvo.
„Danas nam je teško da zamislimo vreme u kojem je ženama bilo zabranjeno da nose pantalone ili u kojem je bilo nedopustivo da se bave rokenrolom, ali Dženis Džoplin je odrastala upravo u jednom takvom vremenu.
Nažalost, Dženis Džoplin danas ređe pamtimo po tome šta je sve uradila za žensku borbu i emancipaciju žena, a češće po načinu na koji je živela, pa na kraju i umrla, a koji mahom osuđujemo. Isto tako, sve ono što danas znamo o Dženis, a što nije njena duboko potresna i dirljiva muzika, jeste ono što čujemo od ljudi koji (misle da) su je poznavali kroz razne intervjue, knjige i filmove o njoj. Zbog toga je nastao ovaj komad – napisan je za pozorište, jer je pozorište jedini medij u kojem možemo da damo glas upravo samoj Dženis Džoplin da konačno ispriča svoju priču. Nije važno da li je ta priča istinita, zasnovana na činjenicama ili hronološki dosledna, važno je da je ta priča konačno njena. Nezamislivo je teško biti među prvima koje reše da nose pantalone, pevaju rokenrol ili odluče da se ne udaju i imaju decu jer „to tako treba“. Zato što je bilo njih takvih koje su u nečemu bile prve, nama danas je malo lakše da biramo i ne budemo uvek osuđivane zbog naših izbora, iako se, budimo iskreni, našoj borbi ni blizu ne nazire kraj.“

Tijana Grumić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име