Jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, svečano će se obeležiti 25. novembra u subotičkoj Gradskoj kući, a bečejski Bunjevci su uoči ovog praznika na prigodan način, takođe u Gradskoj kući, obavili promociju svog Kulturnog centra „Vila Panonska“.

-Mi smo mlado udruženje građana, koje tek treba da obeleži prvi rođendan, a ovo je prilika da se predstavimo javnosti. Inicijativu za osnivanje Udruženja pokrenulo je nas četvoro, a sada brojimo sedamdesetak članova. Sve je veći broj ljudi koji nam se javljaju da u porodičnim korenima imaju bunjevačko poreklo. Prilika je ovo i da najavimo izlazak prigodne publikacije imena „Bunjevci u Potisju“, za koju smo, između ostalih, dobili 50.000 dinara od Ministarstva kulture i informisanja, rekao nam je predsednik pomenutog bečejskog udruženja Dragan Bošnjak.

Autori knjige, koja bi svetlost dana trebala da ugleda do kraja tekuće godine, su bibliotekar savetnik Nevenka Bašić Palković iz Subotice, te dvojica mladih Bečejaca, etnolog Željko Bošnjak i istoričar Nemanja Karapandžić. Skup Bunjevaca pozdravio je i predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević, istakavši značaj istorijskog datuma kada je 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu doneta Odluka o prisjedinjenju Banata, Baranje i Bačke Kraljevini Srbiji. O značaju pomenute Odluke na Velikoj skupštini govorio je Nemanja Karapandžić, a Željko Bošnjak je na prigodan način predstavio četiri burna veka Bunjevaca na ovim panonskim prostorima.

-Mnogi su nas kroz istoriju svojatali, a najčešće su to radili Hrvati govoreći da smo mi „pupoljak“ na grani Hrvata, ali smo se izborili da dokažemo da nismo ničiji „pupoljak“, već grana na slovenskom stablu, naglasio je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Bunjevaca Mirko Bajić govoreći o aktuelnim temama i problemima Bunjevaca.

Pored pomenutog datuma, dvadesetak hiljada Bunjevaca obeležava kao nacionalne praznike još tri datuma, a to su 2. februar (Dan velikog prela), 23. februar (Dan izbora prvog Nacionalnog saveta) i 3. avgust (Dan hleba ili Dan Družijance).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име