Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Čvarci i rakija se ne razdvajaju

Organizatori sada već renomirane bečejske manifestacije „Gastro fest“ prihvatili su se novog izazova. U subotu, 29. januara, organizovaće u dvorištu Spomen kuće Tan atraktivnu manifestaciju „Vojvođanski disnotor i smotra rakije“.

-Život nas je naučio da je rakija neizbežni pratiolac svakog disnotora, pa te dve stvari ne razdvajamo. Jedni će se dokazati u poslu oko svinjokolja, organizovanju fruštuka, disnotorskog ručka i pravljenju kobasica, a drugi će dobiti potvrdu čija je rakija najbolja u okolini. Kada je rakija u pitanju, bodovaćemo je u petak, a u subotu će biti degustacija i saopštićemo rezultate žirija po kategorijama voćara, dunjevača, jabukovača, kajsijevača, krušovača, šljivovica, veli u ime organizatora Daniel Jovanović.

Sve kreće ujutru oko sedam sati, kada počinje disnotor, a sat kasnije biće postavljen doručak. Od osam sati je takmičenje u punjenju kobasica, a od 10 sati kreće degustacije rakije i disnotorski ručak. Mnogi znaju disnotorsku proceduru i željno čekaju da se prisete svih detalja, ali ima i onih koji su slušali samo priče o tom danu u svakoj porodici.

Doručak će imati na meniju pečenu slaninu i čvarke, a za ručak biće pripremljena kisela čorba i oval sveže pečenog mesa i kobasice sa salatom od kiselog kupusa po ceni oko 600 dinara. U svakom slučaju, biće po Balaševićevim stihovima – Al, se nekad dobro jelo…

Organizatori su raspisali konkurs za plakat manifestacije. Pobedničko rešenje izradio je Aleksandar Krstonošić junior, a kako se odrekao nagrade u dobrotvorne svrhe, organizator su odlučili da paket prehrambenih proizvoda u vrednosti 15.000 dinara uruči porodici, organizaciji ili ustanovi.

-Ovo je početni kapital dobrotvorne akcije, kojoj mogu da se priključe sugrađani i bečejski privrednici, jer ima i pojedinaca i ustanova kojima će donacija ovakve vrste dobro doći, zaključuje Daniel Jovanović.

Ovo je prilika da se Bečejci uključe u prvu manifestaciju „Vojvođanski disnotor i smotra rakije“, bilo kao donatori ili učesnici, da degustiraju rekiju, fruštuk ili ručak, da dožive pomalo zavoravljeni događaj i uživaju u njemu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име