Kada jesen stiže, lako se primete sve vrste promena u prirodi. Bašte i vrtovi ne izgledaju sveže, boje plodova i listova biljaka nisu raskošne, kao što su tokom drugih godišnjih doba, proleća i leta. Međutim, to sve ne znači da jesenja dekoracija, kako enterijera tako i eksterijera, ne može biti prijatna za oko, a još manje da nije inspirišuća.

Pitali smo stručnjake iz oblasti hortikulture koje su to vrste biljaka zastupljene u bečejskim baštama i šta su preporuke za dekoracije od cveća, kao i drugih biljaka i materijala koji su nam na raspolaganju.

– U bašti uvek ima posla. Posle sušnog leta, u baštama i vrtovima na red sada dolazi orezivanje, a saksijsko cveće treba presaditi. Jesen je inspirativna, dominiraju dekoracije narandžastih nijansi, kao i plodovi drveća, rekla nam Valentina Ludman Sekulić iz cvećare Ikebana. Moderno vreme, odnosno brz način života, diktira i trendove kada je negovanje sobnog cveća i biljaka u pitanju. Egzotične vrste i one koje s e lakše gaje preferiraju i Bečejci.

– Dopadaju im se orhideja i zamija, nekarakteristične za naše podneblje, egzotične biljke. Zamija privlači ljubitelje cveća iako nema cvetove, ali su upravo glatki listovi ono što privlači pažnju, objasnila je Ludman Sekulić i dodala da su navedene vrste popularne i zbog toga što ne iziskuju mnogo pažnje kada je negovanje u pitanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име