Sa jednog od festivala u Bačkom Gradištu posvećenog palačinkama
Sa jednog od festivala u Bačkom Gradištu posvećenog palačinkama

Sadržajan celodnevni program

Bačko Gradište: Kako se, posle devet godina, promenio organizator tradicionalne manifestacije „Palačinka FEST“ u Bačkom Gradištu, izmenjen je termin održavanja, ali je, uglavnom, zadržan stari format, pa posetioci, uglavnom, znaju da ih u subotu, 27. avgusta, čeka atraktivan i zanimljiv celodnevni program u centru sela.

Podsetimo se da je ideja o organizaciji manifestacije „Palačinka FEST“ krenula od Udruženja građana „Most“ u Bačkom Gradištu, ali vremenom ih je pritisla besparica i, posle devet godina, „štafetu“ su predali bečejskom Društvu intelektualca „Braća Tan“, koje ove godine beleži, sportskim žargonom rečeno, organizacioni het – trik.

-Stara programska šema je ostala, ali iz godine u godinu pokušavamo ponešto da inoviramo, kako bi poseticima bilo zanimljivije. I ove godine će biti narodnih igara, modernog plesa, raznovrsnih muzičkih numera, deca će imati svoj kreativni kutak, a posebnu pažnju privlači takmičarski program u brzom rolovanju palačinki, jedenju slasne poslastice, trčanju s nogama u džaku i palačinkom u ustima… Biraće se i najlepše pripremljena palačinka, koja će vlasniku doneti epitet „kralj ili kraljica palačinki“. Rečju, pripremili smo raznovstan i sadržajan program, pa verujem da će svako u vremu od 10 do 22 sata naći nešto zanimljivo za sebe, rekao nam je u ime organizatora Kalman Feher.

Zainteresovani da budu direktni učesnici „Palačinka FESTA“ treba da znaju da je kotizacija 1.500 dinara, a organizator obezbeđuje mesto za štand na oko 10 kvadratnih metara, tri kilograma brašna, kilogram šećera i 10 jaja za pripremu palačinki, kao i kecelju sa logom manifestacije, a zakupac prostora sam obezbeđuje funkcionisanje štanda i određuje da li će palačinke poklanjati ili prodavati i po kojoj ceni. Zbog nemogućnosti da se na prostoru ispred Rimokatoličke crkve u centru Bačkog Gradišta obezbedi priključak za elektičnu energiju, preporučuje se plinski izvor energije. Do sada je prijavljeno dvadesetak ekipa, što daje nadu da će do subote biti znatno više učesnika, a to garantuje raznovrsniju ponudu slanih ili slatkih palačinki po popularnim cenama.

U mnoštvu muzičkih numera, izdvajamo završni koncert, sada već tradicionalnog, petog Muzičkog kampa Narodne biblioteke Bečej. Polaznici kampa će od 17 sati javno prezentovati šta su tokom desetodnevnog kampa naučili, potom će bend „Les Files“ bečejskog Muzičkog centra „Bubamare“ nastupiti (18.20 – 19.30), a bogat muzički prigram završiće se koncertom benda „Freak Fancy“ (20 -22).

U svakom slučaju, gradištanska manifestacija može da bude lepa letnja avantura, a ako temperatura bude tropska, na nepuna dva kilometra je Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“ sa uređenom peskovitom plažom i čistom vodom, gde se može naći adekvatno osveženje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име