Sa jednog od ranijih izdanja u istoimenom dvorcu
Sa jednog od ranijih izdanja u istoimenom dvorcu

Promenili lokaciju, ali ne i ime

Posle dvogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom korona virus, bečejska Muzička škola „Petar Konjović“ će od 16. do 22. maja, po deveti put, biti organizator atraktivnog Međunarodnog muzičkog takmičenja „Fantast 2022“. Za razliku od prethodnih godina, prvi put se pomenuta manifestacija neće održati u atraktivnom ambijentu dvorca Bogdana Dunđerskog, koji je svojevremeno pretvoren u hotel „Fantast“. Pošto je hotel „Fantast“ zatvoren, ove godine će sve biti upriličeno u, na sasvim drugačiji način, živopisnom ambijentu hotela „Zlatna obala“ u neposrednoj blizini Tise.

-Zadržali smo ime takmičenja „Fantast“, u nadi da će se dvorac – hotel „Fantast“ ponovo otvoriti i primiti nas pod svoj krov, rekla nam je direktorka Muzičke škole „Petar Konjović“ Tamara Krajtmar i dodala: Ovogodišnje takmičenje se odvija na pet instrumenata koji se izučavaju u našoj školi: violini (42 takmičara prijavljeno), gitari (32), klaviru (122), klarinetu (25), tamburi (38) i harmonici (35). Ukupno će se takmičiti 294 učenika 55 mizičkih škola iz 49 gradova svih država bivše Jugoslavije i Mađarske, od kojih je 60 učenika naše škole. Dodeljujemo nagrade najmlađem učesniku, nastavniku i školi sa najviše učesnika. U svakoj disciplini se može proglasiti laureat, koji po odluci žirija mora imati 100 bodova. Pozivamo sugrađane, prvenstveno roditelje naših učenika, i sve zainteresovane da nas posete i prate dešavanja na ovogodišnjem „Fantastu 2022.“. Ulaz je slobodan, a program ćemo naknadno prezentovati.

Pored takmičarskog dela učenika, u petak, 20. maja, od 19 sati biće održaana i prateća aktivnost u vidu koncerta za klasičnu gitaru na kom će nastupiti nastavnice iz Banja Luke, Nataša Jokić i Sunčica Trkulja Šušnjar.

Prilikom posete školi, koja ove godine obeležava 74. rođendan, saznali smo je odabrana ekipa koja će školu predstavljati na 65. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije. Ovogodišnji Festival će se održati u Nišu, a Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije je 15. mart oročila za prijavu učesnika. Bečejsku školu će predstavljati Marijana Pejaković, učenica četvrtog razreda tambure, Kalina Kurjački, učenica petog razreda klavira, Vilmoš Tot, učenik petog razreda violine i Akoš Molnar, učenik šestog razreda gitare, a rezerva je Ivanka Pejin, učenica četvrtog razreda harmonike.

-Hor naše Muzičke škole, koji broji 60 članova, učestvovaće 13. maja na Festivalu dečijih horova (FDH) u Beogradu. Festival će se održati u Dečijem kulturnom centru i s nestpljenjem očekujemo nastup, saznali smo od vođe hora Senke Jovanović.

Pre toga, 9. maja od 19 sati bečejska muzička škole biće domaćin solističkog koncerta Ognjenke Lazić, bivše učenice ove škole na odseku solo pevanje i sada maturantkinje Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi prof. Marte Balaž. Na programu će biti dela Mocarta, Pučinija i Rahmanjina. Gosti na koncertu biće mlađa sestra Stefana Lazić, učenica tambure u školi domaćina i Kamerni sastav iz Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име