O tome zašto su javne nabavke i dalje sinonim za korupciju, koliko građane Srbije koštaju netransparentnost javnih finansija i tajni ugovori, u emisiji „Objektivno“ portala MojBečej.rs razgovarali smo sa izvršnim direktorom Centra za vladavinu prava Ivanom Ninićem.

Na početku razgovora Ninić je ukazao na problematiku odnosa između javnih finansija, odnosno zloupotreba u sistemu javnih nabavki i kaznene politike.

Prema njegovim rečima javne nabavke jesu tema od prvorazrednog značaja jer je njihova ukupna vrednost tri milijarde evra, a radi se o novcu poreskih obveznika.

Ivan Ninić za kaznenu politiku u oblasti javnih nabavki kaže da je podsticajna, dok pravosudni sistem nema kapaciteta da se, ni nakon izmena zakona, sa tim problemom izbori. Dotakli smo se i problematike izdvajanja iz budžeta, odnosno subvencionisanju državnih preduzeća. Kako je istakao, politika subvencionisanja državnih preduzeća takođe je tema na kojoj treba insistirati, budući da se u te svrhe iz republičke kase izdvoji 30 milijardi dinara godišnje.

Naš sagovornik Ivan Ninić rekao je da je netransparentnost najskuplja srpska reč, a istakao je i koliko novca država usmerava ka Železari Smederevo, uporedivši taj iznos sa budžetom opštine Bečej.

– Deset budžeta opštine Bečej sagori u visokim pećima u Železari Smederevo u jednoj godini. To je jedan od razloga zašto tajni ugovori treba da budu tema broj jedan, problem koji se tiče svih građana Srbije, istakao je Ivan Ninić.

Identifikacija koruptivnih mehanizama javnih finansija bila je jedna od tema predavanja koje je Ninić održao na Andrevlju u okviru projekta „Više transparentnosti u lokalnoj vlasti – prava građana, obaveza države“ koje realizuje Bečejsko udruženje mladih (BUM), uz podršku Međunarodnog centra „Ulof Palme“. Direktor Centra za vladavinu prava polaznicima seminara približio je način prikupljanja, ukrštanja i analize podataka u praksi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име