Drugi bečejski Gastro fest opravdao je očekivanja, kako organizatora, tako i gostiju koji su u Spomen kući Tan mogli da degustiraju iz bogate kulinarske ponude i da učestvuju u drugim aktivnostima.

I ovogodišnju manifestaciju posvećenu gastronomiji organizovao je Omladinski pokret Društva intelektualaca braća Tan. Imajući u vidu entuzijazam kojim su prišli projektu i odziv posetilaca, ubuduće će to biti tradicija, kojom će se obogatiti turistička ponuda najveće opštine na Tisi.

Ne samo ulazna vrata Spomen kuće braće Tan iz istoimene ulice u Bečeju, već su širom otvorena i dvorišna vrata, kako bi posetioci mogli lakše da dođu na Gastro fest.

Posetioci su u talasima dolazili celog dana, možda su jedni od drugih čuli o kakvoj manifestaciji se radi, pa se pokazalo da je strah da poseta, možda, neće biti zadovoljavajuća, bio neopravdan. Organizatori su naposletku i više nego zadovoljni odzivom posetilaca i učesnika i već planiraju treći Gastro fest.

-Zadovoljni smo kako je sve prošlo i sa još većim samopouzdanjem organizovaćemo treći Gastro fest u Bečeju naredne godine, rekao nam je u ime organizatora Daniel Jovanović.

Tri srednje stručne škole su pripremale jela po svom izboru na stari, već zaboravljeni, način, dok još nije bilo na ovom prostoru paprike, bibera i sada prisutnog začina od sušenog povrća. Pored osnovne sirovine za kuvanje, koristili su samo so i prirodne začine sa ovih prostora.

Posebna atrakcija iz ponude ugostitelja  su bili riblja čorba i pečeni šaran na rašljama restorana „Ribnjak“.

 -Šaran u rašljama je specijalitet koji se u našem restoranu „Ribnjak“, na pola puta između Bečeja i Bačkog Gradišta, nudi samo nedeljom u podne i već oko 14 sati se sve rasporoda. Kilogram ovog specijaliteta je 1.200 dinara, rekli su nam na štandu „Ribnjaka“.

     Nema sumnje, ovaj specijalitet je najstariji, jer se na sličan način hrana pripremala još u praistorijskom periodu. Isto važi i za med, koji se u istom obliku koristi hiljadama godina, ali i mnogi izloženi proizvodi od voća i povrća, kao i poslastice, pripremani su po starinskim receptima. Degistirala u se, pored hrane, i pića. Bilo domaćeg vina, ne samo od grožđe, već i višnje i jabuke, ali i piva, sokov…

     -Mi smo došli da oplemenimo bečejsku i prezentujemo našu manifestaciju „Sarmijadu“, koja će se u Bačkoj Topoli održati 3. novembra po šesti put, rekao nam je u ime Udruženja „Origo“ iz Bačke Topole Huba Felđeši.

Da bi izlagačima i posetiocima vreme provedeno na Gastro festu bilo udobnije, pobrinuli su se i muzičari. Legendarna bečejska grupa „Sigme“, koja ove godine obeležava pola veka postojanja, uživo je zabavljala goste u vreme nedeljnog ručka, koji su mnogi obavili za samo 200 dinara. Nisu zaboravljena ni deca, kojima je se, uglavnom, dopali slatkiši, ali to da su mogli da se zabave u svom kutku, između ostalog, i šaranjem crvenih liciderskih medenjaka u obliku srca.

V. Jankov/Redakcija MojBečej

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име