Anđela Nikšić će od septembra ove godine krenuti u prvi razred Osnovne škole „Petefi Šandor“.

Njene vršnjake i nju će tamo, osim lekcija za savladavanje čitanja i pisanja, čekati i mnoštvo vannastavnih aktivnosti.

Škola je ove nastavne godine pokrenula učeničku zadrugu u okviru projekta „Jednosmenski rad – PefiPrint”. Nastavnici i đaci uključeni u taj projekat su dobili materijal i sve je spremno za štampanje na šoljama, majicama, a uskoro to moći i na zaštitnim maskama.

-Nije nam prioritet profit već osposobljavanje dece za preduzetništvo, od ranog uzrasta, kaže direktorka bečejske škole Gabriela Potrebić – Težer.

Osim štamparske delatnosti, danas je otvorena nova sekcija u okviru zadruge. Zahvaljujući projektu „Socijalna preduzeća za razvoj potencijala mladih” udruženja Limitless iz Beograda bečejska škola sada ima opremu u vrednosti od 1.500 evra i time sve što je potrebno za funkcionisanje kuhinje za pripremu zdravijih obroka.

– Učeničke zadruge ispunjavaju formu socijalnog preduzeća, te smo iz tog razloga odluči da doniramo škole. Međutim, samo pet odsto osnovnih i srednjih škola u Srbiji je pokrenulo učeničku zadrugu, navodi menadžer projekta Jovan Jovanović i dodaje – ovaj projekat je ujedno promocija socijalnog preduzetništva. Uz to, kako je Jovanović rekao, učenička zadruga u Bečeju i preduzeće koje se bavi rehabilitacijom osoba sa invaliditetom „Hrono“, povezali su se tokom ovog projekta, pa je brašno iz Leskovca stiglo na trpezu OŠ „Petefi Šandor“.

Prema rečima našeg sagovornika, 12 škola sa teritorije Srbije koje su dobile sličan vid podrške, za razvoj ovakvog socijalnog preduzeća imale su asistenciju i u administrativnom delu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име