Bečej je jedna od 5 opština koje će biti učesnici u projektu “Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu”. Iskustva dobijena iz projekata u ovih 10 gradova-opština poslužiće za usaglašavanje i unificiranje procedura na nivou cele Srbije.

Ovo su u sredu 5. februara na sastanku sa Vukom Radojevićem predsednikom opštine Bečej, saopštili Darko Drndić menadžer projekta (iz stalne konferencije gradova i opština-SKGO) i Miloš Stanojčić konsultant na projektu. U projektu će osim Bečeja učestvovati Kovin, Tutin, Vlasotince i Ćuprija. Ovo bi bio drugi krug “projekta”, a u prviom krugu učestvovalo je takođe 5 opština: Kanjiža, Knjaževac, Vladičin Han, Bajina Bašta i Ivanjica. 

Projekat će obuhvatiti oblasti koje su najsloženije i najkomplikovanije za građane i gde su iznosi za takse i projekte prilično veliki.

  • oblast urbanizma
  • oblast lokalne poreske administracije
  • oblast imovinsko pravnih odnosa
  • oblast zaštite životne sredine

SKGO u saradnji sa stranim donatorima i ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave, prepoznali su potrebu da se izdefinišu radne procedure u okviru ove 4 oblasti i da se jasno utvrdi koji su koraci potrebni da bi se određeni postupak započeo i priveo kraju. Takse koje se plaćaju, propisi koji prate ove procedure i slično, razlikuju se od opštine do opštine, tako da je poenta ovog projekta da se unificiraju sve administrativne procedure u ovim oblastima, kako bi se na isti način postupalo u svim gradovima-opštinama u Srbiji. Na ovaj način praktično bi se pojednostavile procedure u navedenim oblastima, napravile uštede u troškovima za građanstvo i za lokalne samouprave, a rokovi koji su sada zakonom predviđeni za ove procedure bili bi skraćeni. 

Izvor: opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име