Krov na zgradi Gradskog muzeja u Bečeju do jeseni bi trebalo da bude renoviran, epilog je današnjeg razgovora Vuka Radojevića, predsednika opštine Bečej, i Dušana Ivetića, direktora Gradskog muzeja. Za ove radove opština i muzej će izdvojiti blizu 500.000 dinara.

 – Krov na ovoj ustanovi je u katastrofalnom stanju, odronjava se i prokišnjava i u opasnosti je oko 16.000 muzejskih predmeta. U dobroj komunikaciji koju imamo sa direktorom muzeja, kao i sa vodećim ljudima svih ustanova i javnih preduzeća u opštini, odlučili smo se da se aktivno uključimo u rešavanje ovog problema, a korist će imati, kako inventar i zaposleni u muzeju, tako i svi građani opštine Bečej, rekao je Radojević. Zgrada Gradskog muzeja u Glavnoj ulici je pod zaštitom države, a nekada je pripadala porodici Gerber. U nju nije bilo većih ulaganja od 1986. godine.

– Prvo što sam zadao sebi da učinim kada sam postao direktor muzeja bilo je saniranje krova. Muzejski predmeti su u opasnosti i njihova oštećenja sebi ne možemo dozvoliti. Dolazili su nam iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su evidentirali sve i naložili da se to sredi. U dogovoru sa opštinom ćemo rešiti taj problem, a nadam se da će radovi početi što pre i da će do jeseni biti zavšeni, kazao je Ivetić.

 

Izvor: Opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име