Vekovni šarm bečejskoj Zelenoj ulici umnogome daju platani | Foto: Vlastimir Jankov
Vekovni šarm bečejskoj Zelenoj ulici umnogome daju platani | Foto: Vlastimir Jankov

Pored svakodnevnog održavanja zelenila i čistoće u centru Bečeja, pred ekipom JP „Komunalac“ je vrlo zahtevan posao sanacione rezidbe drvoreda platana u Zelenoj ulici. „Fazoniranje“ gorostasnih stabala počeće narednih dana i zahteva mere opreza, pa će iz tog razloga na izvesno vreme biti obustavljen saobraćaj motornih vozila, ali i kretanje pešaka.

-Molimo sugrađane za razumevanje i strpljenje, jer će doći do preusmeravanja pešačkog i automobilskog saobraćaja, a sve u cilju zaštite ljudi, pokretne i nepokretne imovine. Inače, sanaciona rezidba se vrši u cilju očuvanja zdravstvenog stanja, unapređenja i produženja životnog veka višedecenijskih stabala, ali i bezbednijeg kretanja sugrađana vrlo frekventnom Zelenom ulicom, saznali smo od rukovodioca resornog sektora u JP „Komunalac“ Željka Kovačeva.

U pitanju su stabla javorolisnog platana, hibridne vrste nastale ukrštanjem zapadnog i istočnog platana sredinom 17. veka u Engleskoj. Vekovno iskustvo je potvrdilo ispravnost sadnje ovog hibrida u naseljenim mestima, jer se pokazao kao najotporniji na aerozagađenja, a izuzetne je moćno drvo, čiji prečnik stabla prelazi metar, visina dostiže 40 metara, krošnja je prostrana, a lišće i plodovi dekorativni, pa je omiljeno drvo i u parkovima, zbog čega su ga prozvali „parkovska vrsta“.

Nema pisanih zapisa kad je drvored platana u bečejskoj Zelenoj ulici podignut, a po sećanjima sedih glava to je bilo ubrzo posle Velikog rata. Znači, približava se vek kako šarm Zelenoj ulici daje, upravo, ova vrsta omiljenog drveta u urbanim sredinama. Poslednja rezidba slične vrste obavljena je devedesetih godina prošlog veka, pa je bilo krajnje vreme da se pristupi zahtevnom poslu.

-Širenjem gabarita krošnji, umanjuje se kretanje vazduha, čime se povećava koncentracija izduvnih gasova u prizemnim delovima, a razvijene krošnje su i opasnost za građevinske objekta. Istovremeno, spajanjem krošnji lakše se prenosi bolest s ugroženih na zdrava stabla. Sve su to razlozi zbog kojih moramo redukovati krošnje stabala sanacionim orezivanjem. Sve se radi po Projektu sanacije drvoreda, koji su izradili stručnjaci pejsažne arhitekture, dodaje Željko Kovačev.

Aktuelni posao je predradnja za sanaciju korenovog sistema, koji na pojedinim mestima ugrožava javne površine. Kako se Zelena ulica postepeno rekonstruiše i, po rečima predsedika opštine Dragan Tošića treba da bude reprezentativna u gradu, to, posle sanacije korenovog sistema platana, predstoji uređenje trotoara od Novosadske do raskrsnice s Ulicom Petefi Šandor. Inače, sanaciono orezivanje je u potesu od Novosadske ulice do raskrsnice s Ulicom Doža Đerđa, gde će se s obe strane ulice obraditi devedesetak, gotovo, stoletnih stabala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име