Zahvaljujući koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Bečej i novosadskog Udruženja „Arterija“, tekst kanadskog glumca, reditelja i pisca Lia Mekdugala „Otpor“ doživeće svetsku premijeru u Srbiji.

Prvo će priliku da vide predstavu imati Novosađani, jer je premijera zakazana za 15. decembar od 20.30 sati na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, a sutradan od 20 sati i Bečejci na sceni „Radoslav Zlatan Dorić“ pod krovom Gradskog pozorišta. Ovo se čulo u uvodnom izlaganju pres konferencije povodom oživotvorenja konprodukcijskog poduhvata tri pomenuta aktera.

-Imamo koprodukcijsko iskustvo sa Gradskim pozorištem Bečej i očekujemo da će ovaj društveno angažovan i aktuelan komad, u kom je data šansa mladoj rediteljki i glumcima pred kojima je lepa perspektiva, dokazati da smo ga s pravom uvrstili u repertoar Kamerne scene, čiji ćemo kapacitet za premijeru proširiti sa 120 na 180 sedišta, rekao je, između ostalog, u ime koproducenta SNP v. d. direktor Drame Milovan Filipović.

Najveći „krivac“ što će se, pored već poznate predstave kanadskog pisca Lia Mekdugala „Zdrav(o) život(e) na Kamernoj sceni SNP, pojaviti i predstava „Otpor“ je glumac Igor Pavlović, jer je preveo komad, glumi u njemu, koproducent je i višegodišnji saradnik s bečejskim pozorištem.

-Tekst je izvanredan i pravo je čudo da ga niko do sada nije „otkrio“. Autor je upoznat s našom namerom i na raspolaganju nam je za svaku, eventualnu, nejasnoću. Očekujemo mnogo od ove predstave, jer je i ekipa dobro ukomponovana, a rediteljka vrlo zanimljivo otvara komad. S nestrpljenjem očekujemo reakciju publike, ne krije zadovoljstvo što se našao u četvorostrukoj ulozi koprodukcijskog poduhvata Igor Pavlović.

Mlada rediteljka Sonja Petrović je pohvalila Bečejce zbog želje da se uđe u ovakav koprodukcijski projekat sa renomiranom pozorišnom kućom, a o tekstu je rekla da je interesantan zbog činjenice da je miks nekoliko žanrova.

-Tekst je vrlo lepo napisan i mada je u pitanju sukob, borba pankera protiv svega što im nameće društvo, konkretno protiv G8 i G20 samita, i koliko god da nam zvuči daleko, nedostižno, vrlo je lokalna i goruća tema, jer je pisac sve sjajano izmerio i napisao, pa sukob funkcioniše kao „klackalica“, nismo konstantno na jednoj ili drugoj strani, otkriva deo komada rediteljka Sonja Petrović.

Mlada glumica Tijana Marković iz Novog Sada je otkrila da je Bečej „kriv“ što je ona glumica, jer je kao dete iz Rume proglašena za najbolju glumicu bečejskih Majskih igara, pa smatra da je ovim angažovanjem u Bečeju „zatvorila jedan, ali i otvorila drugi krug“.

-Jedva čekam premijeru. Dženi, devojka koju igram u predstavi, zaključuje da je „bitno da se u nešto veruje“. Ja verujem u ovu predstavu, u pozorište i vrlo se radujem što sam deo ovog projekta, nije krila zadovoljstvo Tijana Marković.

Najzad, direktor bečejskog „hrama kulture“ dr Zdravko Petrović se još jedanput pokazao kao vizionar i rado je prihvatio ideju dugogodišnjeg saradnika bečejskog pozorišta Igora Pavlovića.

-Ovom predstavom trasiramo put novim koprodukcijskim poduhvatima, ali i obezbeđujemo kontinuitet igranja „Otpora“, pored Novog Sada i Bečeja, u Zrenjaninu, Kikindi, zašto ne u Beogradu ili Somboru, kod naših prijatelja u Osijeku, Istri… rekao je dr Zdravko Petrović.

Zašto ne i u Kanadi, zemlji autora teksta i dešavanja radnje 2010. godine u Torontu. To bi bila „kruna“ aktuelnog rada na predstavi „Otpor“, ali i koprodukciji tri aktera.

V. Jankov

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име