Čekao se red ispred zgrade Gradskog pozorišta za učešće u akciji
Čekao se red ispred zgrade Gradskog pozorišta za učešće u akciji

Posle uspešne prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju, u kojoj je prikupljeno 111 jedinica krvi, pribojavalo se da u drugoj neće biti tako dobar odziv.

Međutim, prijatno je iznenadila gužva od rane zore. Odavno nije bio red ispred zgrade Gradskog pozorišta u čijoj Plesnoj sali se akcija realizuje. Strpljivo su dobrovoljci čekali, shodno epidemiološkim prilikama, da se evidentiraju, potom pregledaju i na kraju daju krv.

-Zadovoljni smo odzivom, jer je 132 sugrađanina stiglo sa željom da da krv, ali posle lekarskih pregleda „zeleno svetlo“ dobilo je 125, od kojih su, kao i u minuloj akciji, 27 bile žene. Ovoga puta je bilo, sportskim žargonom rečeno, petoro debitanata, rekli su nam iz Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Ovako uspešan odziv nije bio još od februara 2017. godine, kada je prikupljena 141 jedinica krvi. Očito da je aktuelna zdravstvena situacije doprinela da svest o humanosti dopre do ljudi. Bilo bi dobro, i za one koji daju krv i za bezimene kojima će pomoći da prebrode zdravstvene tegobe, da se u istom ritmu nastavi.

Sledeća akcija ovakvog profila, od planiranih osam u Bečeju, zakazana je za 7. april. Imajući u vidu da je tog dana veliki pravoslavni praznik Blagovesti, eto razloga da se nadamo dobrim vestima o uspešnosti akcije.

Pre toga, akcija dobrovoljnog davanja krvi, prva od tri planirane ove godine, održaće se 19. marta u Bačkom Petrovom Selu. Bačkogradištanci će u svom selu i ove godine tri puta biti u prilici da dobrovoljno daju krv, a prvi put moći će to da urade 16. aprila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име