„Majske igre” pod sloganom „Pazi, glumi se!” održane su sredinom maja u Gradskom pozorištu Bečej. Publika je tokom 65. Izdanja čuvenog međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih mogla da vidi 12 predstava uzrasta za decu i mlade.

Stručni žiri koji su činili Silvija Križan, glumica Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), Sonja Kesler i Jugoslav Krajnov, glumica i glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, nije imao lak posao.

-Decu je najteže, a ujedno i najlakše oceniti, rekla je glumica Sonja Kesler i dodala je: Potrebno je naći pravi meru, pravi izbor da bi svako bude zadovoljan i da svako shvati da je njegov deo posla bio na mestu, u skladu sa godinama, mogućnostima…

-Predstave su bile odlične, izvanredne, a u pojedinim momentima čak su delovale kao profesionalne jer mnogo utiču na publiku, istakla je Silvia Križan, glumica koja se ponovo  našla u ulozi člana žirija na ovom festivalu.

Selektorka Jana Maričić odabrala je najbolje među najboljima, što su mladi glumci i pokazali na daskama što život znače.

-Zadovoljni smo kvalitetom predstava i odzivom publike, naročito tokom dečjih predstava. Imali smo dobre radionice, razgovore, sala je bila puna… Zaista smo zadovoljni, naveo je Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Stručni žiri dodelio je nagradu Zlatni paž u konkurenciji predstava za decu Maloj pozorišnoj radionici Doma kulture „Pivo Karamatijević“ iz Priboja za izvođenje predstave „Kotlić“. Zlatni paž u konkurenciji predstava za mlade pripao je Akademiji zabave i umetnosti O&M, Novi Sad za izvođenje predstave „Med, a bogami i mleko“.

Festival će revijalno otvoriti predstava Školice glume Gradskog pozorišta Bečej „Veveričina čudna navika” u ponedeljak od 12 sati.

Specijalni gost otvaranja biо је Uroš Petrović, jedan od najpopularnijih dečjih pisaca. On je održaoradionicu sa prisutnom decom, nakon otvaranja.

Nagrade stručnog žirija

U konkurenciji predstava za  decu:

Stručni žiri dodeljuje nagradu Zlatni paž u konkurenciji predstava za decu Maloj pozorišnoj radionici Doma kulture Pivo Karamatijević iz Priboja za izvođenje predstave „Kotlić“.

Stručni žiri dodeljuje nagradu Srebrni paž

u konkurenciji predstava za decu ansamblu Színes Szilánkok Dijákszínpad (Đačka scena Šarene iskrice), Novi Sad za izvođenje predstave „Ludas Matyi avagy a ludak jobban tudjak…“

Stručni žiri dodeljuje nagradu Bronzani paž

u konkurenciji predstava za decu Dramskom studiju Kockica Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska za izvođenje predstave „Pinokio“.

Najbolju glavnu mušku ulogu podjednako dele:

Jovan Milosavljević iz Dramske sekcije OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka za ulogu Romea u predstavi „Mnogo nemira oko Šekspira“ i Uroš Zujić iz Priboja za ulogu Svinjara u predstavi „Kotlić“.

Najbolja glavna ženska uloga: Iva Milinković iz Priboja za ulogu Princeze u predstavi „Kotlić“.

Najbolja sporedna muška uloga: Kasimu Kočeviću iz Priboja za ulogu Kralja I u predstavi „Kotlić“

Najbolja sporedna ženska uloga: Heleni Veselinović za ulogu Devojčice u Maksiju u predstavi „Moja mama kaže“ Škole plesa i scenskih umetnosti Foxy iz Novog Sada

Specijalna nagrada za izuzetan umetnički utisak predstave u celini za predstavu „Šećerno kraljevstvo“ Glumačke radionice Kulturnog centra Čačak.

Nagrade stručnog žirija

u konkurenciji predstava za mlade

Zlatni paž

Akademiji zabave i umetnosti O&M, Novi Sad za izvođenje predstave „Med, a bogami i mleko“

Srebrni paž

Dramskom studiju mladih Gradskog pozorišta Bečej za izvođenje predstave „2:14“

Bronzani paž

Kreativnom centru Artelje iz Inđije za izvođenje predstave „Ukroćena goropad“

Naјbolja glavna muška uloga: Nikoli Deliću za ulogu Petručija u predstavi „Ukroćena goropad“ Kreativnog centra Artelje iz Inđije

Najbolju glavnu žensku ulogu ravnopravno dele Sara Vučić za ulogu Katarine u predstavi „Ukroćena goropad“ Kreativnog centra Artelje iz Inđije i Ivana Poček za više uloga u prestavi „Med, a bogami i mleko“Akademije zabave i umetnosti O&M iz Novog Sada.

Najbolju sporednu mušku ulogu ravnopravno dele Dimitrije Tucakov i Srđan Tomić za uloge u predstavi „2:14“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej

Najbolja sporedna ženska uloga: Teodora Bjelac za ulogu Gospođe Minole u predstavi „Ukroćena goropad“ Kreativnog centra Artelje iz Inđije

Ostale nagrade stručnog žirija

Nagrada za najbolju režiju festivala: Igoru Pavloviću za režiju predstave „2:14“Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Nagrada za najbolju scenografiju festivala: Glumačkoj radionici Doma kulture Čačak za predstavu „Šećerno kraljevstvo“.

Nagradu za najbolju kostimografiju festivala: Domu kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska za predstavu „Pinokio“.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru – ansamblu predstave „Moja mama kaže“ Škole plesa i scenskih umetnosti Foxy iz Novog Sada.

Specijalna nagrada za glumačku minijaturu – Maši Urošević za ulogu Vratara u predstavi „Šećerno kraljevstvo“ iz Čačka.

Nagrade dečijeg žirija

Najbolja predstava festivala: „Šećerno kraljevstvo“, Glumačke radionice Doma kulture Čačak

Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu: Ani Miljenović za ulogu Pinokija u predstavi „Pinokio“ iz Siska

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu: Ivi Milinković za ulogu Princeze u predstavi „Kotlić“ iz Priboja

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu: Barna Šara Mate za ulogu Ludaša Maćija kao nemačkog lekara u predstavi „Ludaš Maći“ iz Novog Sada.

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu Maši Urošević za ulogu Vratarke u predstavi „Šećerno kraljevstvo“ iz Čačka.

Specijalna nagrada za muziku i scenski pokret predstavi „Moja mama kaže“ iz Novog Sada.

Specijalna nagrada za kostim i scenografiju predstavi „Šećerno kraljevstvo“ iz Čačka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име