Promocija knjige „Za večita vremena – testamentarno zaveštanje Bogdana Dunđerskog“ biće održana u Gradskom pozorištu Bečej u utorak 28. novembra od 19 sati.

Autori tekstova su istovremeno i priređivači ove vredne knjige su Zoran Subotički, Nemanja Karapandžić i Jelena Veselinov.

U programu još učestvuju i glumci Dušica Ivanović kao Mara Bogdanova i Nenad Jović kao Bogdan Dunđerski.

Šta je sudbina dvorca, zemlje, kuće u Bečeju, šta je Bogdan testamentom predvideo, šta se događa sa njegovom imovinom danas, šta i kako može i treba da se uradi kako bi se ovo kulturno dobro očuvalo i stavilo u funkciju razvoja grada, opštine, Vojvodine… O svemu ovom govoriće autori knjige.

„Za večita vremena – testamentarno zaveštanje Bogdana Dunđerskog“ je knjiga u kojoj se mogu pročitati dva Bogdanova testamenta, u izvornoj formi i značenju. Prvi, koji je pisao 1918. godine, odmah po ulasku srpske vojske u Stari Bečej, a drugi 1940. u osvit Drugog svetskog rata. Oba Testamenta predstavljaju ne samo svedočanstvo o  darivanju nego su oni mnogo više:  obrazovni i kulturni Programi za srpski narod u Bečeju i Vojvodini.

Pored samih testamenata čitaoci mogu pročitati tekstove o kulturološkim i socijalnim aspektima ovih testamenata, te pravnu problematiku vezanu za restituciju i povraćaj Bogdanove imovine Matici srpskoj, kao testamentarnom nasledniku i zadužbinaru prvog reda. Takođe, bogatstvo ove knjige dopunjeno je i tekstom i fotografijama o gradnji kapele, gradnji dvorca, o životu i smrti Bogdana Dunđerskog.

Izdavači su izdavačka kuća „Agora“, Gradski muzej Bečej i Centar za afirmaciju kulturnog nasleđa Dunđerskih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име