Nem elég jó terméket készíteni, piacot is kell teremteni. Ez a gondolat hívta életre Óbecsén azt a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott rendezvényt, amelyen a helyi méhészek és borászok mutatkozhattak be.

Szombaton délután az óbecsei Than Emlékházban Méz és bor címmel, kóstolóval egybekötött kiállításon mutatták be termékeiket az óbecsei és a település környékén élő termelők.

Molnár Viktor, tartományi mezőgazdasági segédtitkár: „Vannak minőségi helyi termékeink, és a minőségi helyi terméket a környezetükben élők nem ismerik, tehát ezt vissza kell hoznunk, megismertetni a polgárokkal, a szomszédokkal, mindenkivel.” A kiállításon régi méhészeti és borászati tárgyakat is megcsodálhattak az érdeklődők. Kevésbé ismert tény, hogy Óbecsén nem csak a méhészetnek, de a borászatnak is van hagyománya.

Szerda András népzenész: „Régi dokumentumokban kutattam, amikor olyan információkhoz jutottam, hogy a Botra nevű település Óbecse mellett, tulajdonképpen egy határrésze ez Óbecsének, igen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt.” A méztermékek mellett a közönség különféle borokat is kóstolhatott. A Farkas Kertészetben eperből bor is készül.

Jovánovity Dániel termelő: „Tavaly csináltunk egy próbabort, nagyon jól sikerült, és az idén fölbátorkodtunk, hogy csináljunk nagyobb mennyiségben, és nagyon szépen fogy, meg vagyunk elégedve.” Sipos Tibor festőművész: „A has meg az ivászat összehozza az embereket. De a lényeg mégiscsak abban van, hogy mindig ki kell valamit találni, hogy az emberek találkozzanak, összejöjjenek.” A kiállítást Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg. A termelők az est folyamán szakmai előadásokat is hallhattak.

Forrás: Pannon RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име