Lazar Dobožanov sada jedini Bečejac kandidat za reprezentaciju
Lazar Dobožanov sada jedini Bečejac kandidat za reprezentaciju

Legendarni bazen pod krovom „hrama sportova“ kraj Tise biće 11. aprila mesto u kojem će vaterpolo „vanzemaljci“ završiti grupnu fazu takmičenja 16. ciklusa Svetske lige.

Rival izabranicima selektora Dejana Savića biće selekcija Slovačke, koja je jedina namučila Srbiju u aktuelnom takmičenju. Naime, u Slovačkoj je regularni tok utakmice završen nerešeno 11:11, a naši su zabeležili pobedu od 18:17 boljim izvođenjem peteraca. U preostalim utakmicama grupne faze takmičenja zabeležene su po dve pobede protiv Nemačke 15:9 i 20:3, odnosno Rumunije 19:8 i 9:4.

Znači, osvajači „zlata“ na poslednjem Svetskom šampionatu 2015. u Kazanju, Evropskom prvenstvu 2016. u Beogradu i iste godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i Svetske lige, već su izvadili vizu za zavšni turnir u Moskvi, gde će od 20. do 25. juna braniti primat u aktuelnom takmičenju i imati „generalku“ pred još veći izazov od 14. do 30. jula na Svetskom šampionatu u Budimpešti.

Podsećanja radi, naša reprezentacija je ubedljivo najuspešnija u Svetskoj ligi, pošto su od 2002. godine, kada je FINA, radi povećanja interesovanja za vaterpolo, uvrstila ovo takmičenje u svoj program, bila, čak, deset puta prva, a po jedanput druga i treća.

Utakmica protiv Slovaka igra se u utorak, 11. aprila, od 18 sati uz direktan televizijski prenos na RTS. Međutim, to neće biti prepreka da se tribine bazena kraj Tise popune do poslednjeg mesta. Pogotovo što je, posle dužeg vremena, jedan Bečejac na širem spisku selektora Dejana Savića, a možda će dobiti i šansu da brani gol reprezentacije Srbije pred sugrađanima. Naravno, reč je o golmanu Partizana Lazaru Dobožanovu, kome je matični klub Bečej.

Samo četiri dana posle bečejske epizode u Svetskoj ligi, najbolja selecija Srbije gostuje u Torinu i biće učesnik spaktakla po imenu „Trofej Matija Aversa“ protiv najuspešnije evropske klupske ekipe Pro Reko iz Đenove, koja je osam puta osvojila ušati pehar namenjen prvaku Evrope. Spektakl se održava u čast osnivača Vaterpolo kluba Torino 1981. godine i nekadašnjeg predsednika ovog kluba Matije Aversa, koji je u decembru prošle godine preminuo. Ideju za pomenuti spektakl dao je predsednik Đenovljana Mauricio Felugo, a bazen u Torinu biće preplavljen Srbima, pošto ekipu Pro Reko sa klupe vodi Vladimir Vujasinović, a kapicu slavnog kluba nose Dušan Mandić, Duško Pjetlović i Filip Filipović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име