Igranjem u Poljskoj, Stefan Tomićević je „pomirio“ vaterpolo i fakultet | Foto: Vlastimir Jankov
Igranjem u Poljskoj, Stefan Tomićević je „pomirio“ vaterpolo i fakultet | Foto: Vlastimir Jankov

Bečej je ovog leta bio domaćin brojnim vaterpolo klubovima,  uglavnom iz inostranstva, čije su mlađe selekcije koristile optimalne uslove koje grad kraj Tise nudi.

Ali, ovih dana su u najvećoj potiskoj varoši seniorski šampioni Poljske, ekipa LSTV iz Lođa, trećeg poljskog grada po veličini u centralnom delu države, koji je centar istoimenog vojvodstva i jako kulturno središte sa univerzitetom i filmskom akademijom. Grad ima nepunih 700.000 stanovnika, a kad krene studentska godina u oktobru, sve se uveća za novih 130.000 mladih.

-Odmah da kažem da smo došli da učimo u zemlji pravih vaterpolo šampiona. Uostalom, mi imamo izuzetno iskustvo sa Srbima, jer nam je stručni savetnik iskusni trener Aleksandar Krstonošić, a najbolji igrač Stefan Tomićević. Kako su obojica iz Bečeja, ne treba da pojašnjavam zašto smo, baš, grad kraj Tise odabrali za bazu naših priprema. Imamo optimalne uslove za rad, sve nam je na korak dva, smeštaj i hrana su izvrsni, a sparingujemo s ovdašnjim klubom, pojašnjava nam glavnokomandujući u poljskom šampionu Edvard Kujava.

Ekspedicija Poljaka broji ukupno 36 članova. Pored trojice trenera i vozača autobusa, stiglo je 32 vaterpolista. Stigli su 22, a odlaze 31. avgusta.

-Senirska ekipa broji 12 članova, a tu je i Stefan Tomićević, a po deset je u generaciji 2004/2005. i 2002/2003. Ovo im je deo priprema za sezonu u kojoj brane naslov prvaka. Odavde putuju u ukrajinski grad Ljvov, gde će učestvovati na turniru. Ambicije kluba su da zadrže primat u poljskom vaterpolu duže vreme, pojašnjava nam „krivac“ što su Poljaci napredovali i sada su u Bečeju Aleksandar Krstonošić.

Podsetimo, iskusni trener iz Bečeja trebalo je da bude selektor Poljske reprezentacije, ali se sve izjalovilo zbog nezavidne situacije u tamošnjem nacionalnom savezu. To je iskoristio predsednik i trener ekipe iz Lođa Edvard Kujava i postigao dogovor sa Krstonošićem da bude savetnik u klubu, da po potrebi dolazi u Poljsku i vodi utakmice koje se smatraju „većim zalogajem“. Slična situacija je i sa Stefanom Tomićevićem. On trenira u Bečeju i po pozivu dolazi u Lođ. Međutim, to mu nije smetalo da bude „numero uno“ poljskog šampiona.

-Iako nisam odigrao sve utakmice, pogotovo one protiv slabijih rivala, drugi sam strelac poljskog šampionata sa 53 postignuta gola. Prvi „snajperista“ je moj klupski kolega Pjotr Mihalski sa samo osam postignutih pogodaka više. Zadovoljan sam, jer na ovaj način mogu da budem uspešan na „dva fronta“, u bazenu i na Ekonomskom fakultetuu Novom Sadu, gde me čeka odbrana diplomskog rada, rekao nam je Stefan Tomićević.

Aleksandar Krstonošić bogato trenersko iskustvo prenosi Poljacima | Foto: Vlastimir Jankov

Aleksandar Krstonošić bogato trenersko iskustvo prenosi Poljacima | Foto: Vlastimir Jankov

Aktuelni šampion Poljske uknjižio je u minuloj sezoni 18 pobeda i samo dva poraza, čime je vicešampionu umakao za šest bodova. Njihova elita broji samo šest klubova, koliko i druga liga, i igraju četvorokružno.

-Predložio nam je Krstonišić neke izmene, prvenstveno uvođenje plej ofa i kupa Poljske, kako bismo odigrali što više kvalitetnih utakmica. Potrebno nam je i da promenemo mentalitet, da više radimo, jer se u vaterpolu samo tako mogu postići rezultati. Mi smo bili hendikepirani što nismo imali adekvatan bazen. U novu sezonu ulazimo s novim imenom Politehnika, jer su oni izgradili novi zatvoreni olimpijski bazen i biće nam sponzori. Odmah da dodam da smo ime promenili, ali ambicije nismo. Sa trenerom profila Aleksandra Krstonošića i igračem kakav je Stefan Tomićević, te novim uslovima za rad, vidim prostora za napredovanje, pa i uključenje u evropska takmičenja, zaključuje Edvard Kujava.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име