Iako je Dan Narodne biblioteke 19. decembar, datum kada je 1898. godine osnovana prva biblioteka u Starom Bečeju, svečanost tim povodom održaće se večeras.

Iz praktičnih razloga je slavlje dva dana ranije, pa će i oni koji prekosutra slave ili odlaze na slavu Svetog Nikole večeras moći da prisustvuju dešavanju u Narodnoj biblioteci. Skup je zakazan za 18 sati, a svečanost je koncipirana u dva dela. Prvo će se održati Svečana akademija u sali na spratu. Tom prilikom će premijerno biti prikazan amaterski dokumentarni film u produkciji Kluba zavičajaca Narodne biblioteke Bečej „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“.

Potom će pozdravne besede uputiti direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić, upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi, a u kulturno-umeničkom programu nastupiće primadona SNP u Novom Sadu Vera Vitkai Kova i njena kći dr Agota Kučera Vitkai, a Bečejka Nataša Katić Radosavljević pevaće na hebrejskom jeziku. Drugi deo svečanosti održaće se u prizemnom delu biblioteke. Reč je o dobrotvornom balu, čiji je „prvenac“ lane bio. Pored već pomenutih umetnica, u muzičkom delu će svirati ovdašnji orkestar „Sigme“, a bal će otvoriti plesna grupa MKD „Petefi Šandor“ u balskim toaletama. -Polovinom novembra smo pokrenuli akciju prikupljanja dobrotvornog priloga i zadovoljni smo kakao teku uplate pojedinaca, ustanova, organizacija… Kako smo ranije dobili sredstva za kupovinu knjiga na srpskom jeziku, prikupljena sredstva na ovaj način utrošićemo na kupovinu novih naslova na mađarskom jeziku, saznali smo od direktorke Narodne biblioteke u Bečeju Izabele Šormaz.

Upravo zbog ovog drugog dela današnje svetkovine u bečejskoj biblioteci, poželjno je prisustvo u svečanijim toaletama. Bal je, ipak, bal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име