Bečejac Žarko Grčić sa prvakom rase i peharom koji mu je golub doneo | Foto: Vlastimir Jankov
Bečejac Žarko Grčić sa prvakom rase i peharom koji mu je golub doneo | Foto: Vlastimir Jankov

Šesta „specijalka“ autohtone srpske rase golubova bački izložbeni pismoniša održana je u Bečeju.

Tročlana sudijska komisija u sastavu: Slavko Marčić iz Novog Bečeja, Jožef Sabo iz Kikinde i Sava Hariba iz Srbobrana nije imala lak zadatak, jer je trebalo odabrati najbolje u konkurenciji 120 golubova iz Bečeja, Novog Bečeja, Kikinda i Mola. A da su vremenski uslovi bili bolji, konkurencija bi bila još veća. Dolazak su bili najavili odgajivači atraktivnih golubova iz Bačke Palanke, Vrbasa, Novog Sada, Sombora, Futoga…

Domaćin Žarko Grčić s tročlanom sudijskom komisijom za ozbor najlepših golubova | Foto: Vlastimir Jankov
Domaćin Žarko Grčić s tročlanom sudijskom komisijom za ozbor najlepših golubova | Foto: Vlastimir Jankov

Najviše razloga za radost imao je domaćin Žarko Grčić, čiji je golub crvene boje postao prvak rase i odgajivaču doneo veliki pehar.

-Prezadovoljan sam, a i ponosan na ovog goluba, koji je iz  šampionskog gnezda. Naime, njegov otac je sa maksimalnih 96 poena bio šampion na Evropskoj izložbi u Lajpigu 2011. godine, a on je već bio prvak u razredu mladih golubova. Trenutno imam 70 izložbenih bačkih pismonoša, a ovde sam, kao i svi ostali, stigao sa 12 golubova, po četiri u kategoriji mladi, stari i kolekcija golubova. Žao mi je što zbog vremenskih uslova nisu stigli svi koji su najavili dolazak, jer bi tada konkurencija bila jača i naše tradicionalno druženje s razmenom iskustva berićetnije, rekao nam je ponosni odgajivač i predsednik Udruženja odgajivača bačkih izložbenih pismonoša Srbije Žarko Grčić.

Pošto su sudije završile posao oko ocenjivanja, vrata doma u Novom selu su širom bila otvorena za golubare, koji su se uverili u atraktivnost pomenute rase golubova nastalih pre pola veka, upravo na ovim prostorima. Međutim, Evropska komisija za standardizaciju golubova ih je tek pre pet godina priznala za autohtonu srpsku rasu golubova.

Oni su najlepši golubovi bečejske „specijalke“ | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su najlepši golubovi bečejske „specijalke“ | Foto: Vlastimir Jankov

Evo i osvajača pehara u takmičarskim kategorijama. U konkurenciji mladih ženki prvo mesto pripalo je golubici Radovana Jelickog iz Novog Bečeja, drugo mesto osvojio je Tibor Slančik iz Bečeja, a treće Tomislav Tanurdžić iz Mola. Među mladim mužjacima su prva dva mesta pripala golubovima Miloša Štefkića iz Novog Bečeja, a treće je osvojio Miroslav Stojadinov iz Kikinde.

Bečejac Tibor Slančik je nagrađen peharom za prvo mesto u kategoriji stara golubica, Novobečejac Radovan Jelicki je drugi, a Bečejac Atila Šagi treći. U konkurenciji starih golubova, trijumfovao je golub Miroslava Stojadinova iz Kikinde, Mihalju Čehu iz Bečeja pripalo je drugo, a Miroslavu Stanišiću iz Mola treće mesto.

Golubari nisu propustili „specijalku“ bačkih pismonoša u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Golubari nisu propustili „specijalku“ bačkih pismonoša u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Najzad, u konkurenciji kolelcija od četiri goloba prvo mesto osvojio je Kikindđanin Miroslav Stojadinov, drugo mesto pripalo je Ivanu Radulaškom iz Mola, a njegov sugrađanin Miroslav Stanišić se okitio trećim mestom.

Pehari za osvojena mesta uručeni su na zajedničkom ručku i druženju u bečejskom restoranu „Mali lovac“, gde su razmenjena iskustva, a dogovorena je i poneka prodaja.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име