Ove godine su kotlići bili u redu i na lancu | Foto: Vlastimir Jankov
Ove godine su kotlići bili u redu i na lancu | Foto: Vlastimir Jankov

Hroničari su zapisali mnoge događaje, pa i svetkovine, o Novom Bečeju, što znači da se za ovu potisku varoš zna od davnina.

Međutim, od kako se 2006. godine počelo s organizacijom privredno-turističke manifestacije „Gospojina“, za banatsku varoš se naglo pročulo u čitavom regionu. Brojne su aktivnosti koje krase višednevnu atraktivnu manifestaciju, ali kulinarsko takmičenje imena „Velikogospojinski kotlić“ u kom se nadmeću majstori u pripremanju riblje čorbe je, ipak, najomiljenije.

Ne zbog toga što smo gladan narod, već zato što se uz punu trpezu društvo najlakše okupi. A na trpezi nije bilo samo takmičarskih ribljih čorbi, nego i pečene ribe, brdo roštilja, a vrtelo se i nekoliko jaganjaca i prasića na ražnju.

-Novina je što su se ove godine takmičarske riblje čorbe kuvale u redu „na lancu“. Prijavljeno je preko stotinu kulinara, ali je do nas stiglo 99 uzoraka. Znači, masovnost ni ovoga puta nije izostala, a i kvalitet je bio prisutan. Desetak čorbi se izdvojilo, pa šestočlanom žiriju nije bilo lako da se opredeli za tri prvoplasirane. Ali, kad se mora… Odluka je, gotovo, jednoglasna bila, saznali smo od predsednika kulinarskog žirija Dejana Čavića.

Druženje je obavezno na Velikogospojinskom kotliću | Foto: Vlastimir Jankov
Druženje je obavezno na Velikogospojinskom kotliću | Foto: Vlastimir Jankov

Epitet pobednika „Velikogospojinskog kotlića“ sa 180 bodova pripao je Goranu Stoiljkoviću iz Pančeva, koji je imao nesebičnu pomoć kuma Nedeljka Gudalovića iz Banja Luke i dvojice dečaka s keceljama oko pojasa Vukašina i Ognjena.

-Prija nam ovog leta boravak u novobečejskoj opštini, jer smo u Bočaru bili drugi, ja u kuvanju riblje čorbe, a moj kum u pripremanju lovačkog paprikaša. Tamo je prvi bio Kikinđanin Radovan Subin, a sada sam ja bio ispred njega, ponosno naglašava Goran Stoiljković.

Tako je metalni čamac postao vlasništvo vrsnog kulinara i umesto na Tisu, ploviće Tamišem. Ujedno, pobednik je obezbedio mesto u žiriju naredne godine. Poznati kulinar Aleksandar Subin je ovoga puta sakupio 165 bodova i morao je da se zadovolji drugim mestom. Pored pehara, pripao mu je bicikl darodavca „Capriolo“.

Ko se dima ne nadimi, taj se ne najede | Foto: Vlastimir Jankov
Ko se dima ne nadimi, taj se ne najede | Foto: Vlastimir Jankov

-Ponosan sam što sam akter od prve manifestacije „Velikogospojinski kotlić“, a kao pravi Kikinđanin pozivam sve na našu tradicionalnu manifestaciju „Dani ludaje“, koja će se održati 24. septembra, oglasio se Radovan Subić, koji na svakoj kulinarskoj manifestaciji predstavlja Udruženje građana „Da se ne zaboravi“.

Treće mesto sa 150 osvojenih poena pripalo je novobečejskoj ekipi „Ljubitelji Tise 63“. Zanimljivo je da je ova ekipa pobedila na oba ovoletošnja kulinarska takmičenja s druge strane Tise u Bečeju, ali uvek su nastupili s drugim kulinarem. Ovog puta „maestro“ je bio Bane Veskov i kao nagrada su mu pribor za pecanje.

Organizator je dodelio i dve specijalne nagrade za najlepše postavljen sto, a darove unikatne ukrasne sveće novobečejskog svećara Aleksandra Saše Mojića pripale su ekipama „Kumovi“ i „Veštice“.

Nagrađeni kulinari i članovi žirija na svečanoj bini | Foto: Vlastimir Jankov
Nagrađeni kulinari i članovi žirija na svečanoj bini | Foto: Vlastimir Jankov

Kad je reč o nagradama koje se dodeljuju kulinarima na „Velikogospojinskom kotliću“, onda treba pomenuti i takmičenje van konkurencije. Reč je o novinarskom nadmetanju. Od lane, „sedma sila“ se ne takmiči s predsednikom opštine, već između sebe, a pobedniku pripada nagrada ručak s prvim čovekom novobečejske opštine Sašom Maksimovićem i mogućnost da se uradi ekskluzivni intervju. Žiri je odlučio da je Gradski portal iz Kikinde skuvao najukusniju čorbu, a kakav će intervju biti… Čitaćemo!

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име