Književnica Vida Ognjenović predstavila je sinoć u Pozorišnom klubu u Bečeju svoj novi roman „Maksimum“ koji se, pre svega, bavi mehanizmima hajke i javnog progona.

Prema rečima autorke, inače, predsednice Srpskog PEN centra i potpredsednice Međunarodnog PEN-a (Međunarodno udruženje pesnika, esejista i književnika), inspiracija za knjigu aktuelna i danas jer se javni progoni na umetnike, političare, sudije i građane koji su protiv „struje“ uvek dešavaju.

Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator. Maksimuma napuštaju i napadaju kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje.

Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.

Iako ovo nije knjiga o Danilu Kišu, jednom od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti koji je iskusio sličan napad na svoje književno delo, itetako se može dovesti u vezu s njegovim životom i radom.

Više u TV prilogu

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име