Japanska fondacija podržala projekat Narodne biblioteke Bečej „Vikend u Japanu“

Bečejci će prvog martovskog vikenda biti u prilici da iskuse deo japanske kulture i umetnosti u okviru trodnevne manifestacije „Vikend u Japanu“ u Narodnoj biblioteci Bečej. Otvaranje manifestacije je planirano za petak 4. mart u 19 sati mini koncertom savremene japanske muzike, a pola sata nakon toga sledi književna prezentacija „Dva Murakamija u miso supi“ udruženja Taka iz Niša.

-Reč je o književnom predavanju o dva japanska i svetski poznata pisca, dva prijatelja koji dele isto prezime, Rjua i Harukija Murakamija, sa fokusom na upoznavanju primamljivih stilova njihovih romana, glavnih tema o kojima su pisali, slojevitosti njihovih likova i građenju priče. Predavanje istražuje sličnosti i razlike između dva Murakamija, sa posebnim osvrtom na njihovu percepciju pojedinca i njegov položaja u svetu, kulturi i fikciji, rekla nam je Marijana Đaković iz bečejske biblioteke, dodaјući:

-Pored origami radionice za decu koja se održava u subotu 5. marta od 10 sati, mladima preporučujemo učešće na manga i anime radionici u subotu u 13, koju vodi Andrea Ivetić, nagrađivana ilustratorka i VisDev umetnica. Subotnje popodne naši sugrađani i sugrađanke mogu da provedu upoznavajući prirodne lepota i zanimljivosti Japana u multimedijalnoj prezentaciji Ivane Plačkov.

Narednog dana biblioteku će posetiti nindže iz Nindžucu kluba Bujincan Dojo Bečej, koji će ovu borilačku veštinu predstaviti deci u 10, a mladima u 11 sati. Kasnije tokom dana, u 15 sati, zakazano je predavanje profesora Rolanda Šuranjija o samurajima i istoriji Japana na mađarskom jeziku, dok je Japanski muzički kamp za decu planiran u subotu i nedelju u 17 sati.

Značaj i razvnovrsnost sadržaja u okviru projekta „Vikend u Japanu” podržala je Japanska fondacija u iznosu od 120.000 dinara, inače jedina institucija vlade Japana posvećena promociji i širenju japanske kulture u međunarodnim okvirima, koja svoja sedišta ima i u Evropi i to u Budimpešti, Kolonji, Parizu, Madridu i Rimu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име