– Mi smo veoma zadovoljni izložbom, predavanjima, nadam se da su i izlagači i posetioci takođe, kratko nam je rekla Karolina Kolar, organizatorka programa u Spomen kući „Tan” u kojoj je juče (subota 14. novembar) upriličen događaj pod nazivom „Vino i med”.

Posetioci su tokom nekoliko sati imali priliku da prisustvuju stručnim predavanjima iz oblasti vinarstva, vinogradarstva i pčelarstva. Predstavilo se njih ukupno 29, 20 lokalnih vinara i devet pčelara, a njihovi proizvodi mamili su pogledi velikog broja posetilaca, koji su sudeći prema ostatku večeri, bili zadovoljni prikazanim.

Prema rečima Viktora Molnara, pomoćnika sekretara za poljoprivredu, značajna je ponuda lokalnih proizvoda, ali se o njima malo zna. On je kazao da treba, pre svega, ovdašnje građane upoznati sa tim što se kod nas proizvodi.

Da Bečej ima šta da ponudi, i to interesantno, i da se mladi sve više uključuju i traže sebe u ovoj oblasti, istražuju, diktiraju trendove, svedoči i Danijel Jovanović, mladić koji se u „Tan” kući predstavio sa vinom od jagoda iz porodičnog voćnjaka.

– Prošle godine sam se prvi put okušao u pravljenju vina od jagoda. S obzirom na to da smo imali uspeha, ove godine smo smogli snage i volje i napravili smo mnogo više vina. Fino se troši, zadovoljni smo, rekao nam je mladi Jovanović.

Iće i piće spaja ljude, kaže slikar Tibor Šipoš.

– Suština je u tome da treba uvek nešto osmisliti, organizovati kako bi se narod okupio, ističe Šipoš.

Bila je ovo prilika da se proizvođači iz najveće potiske opštine okupe, razmene iskustva, posavetuju se. Kako je većina izloženog vina još u „procesu”, mlada su, sigurno je dogovoreno i da se ovakav ili sličan skup dogodi i za koji mesec, kada će ih posetioci moći degustirati u punom ukusu i mirisu.

Događaj imena „Vino i med” organizovalo je Društvo intelektualaca „Braća Tan“ i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Manifestaciju je otvorio Atila Juhas, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a moderator aktivnosti bio je Bečejac Viktor Molnar, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Inače, unutar ovdašnjeg društva intelektualaca odnedavno je počela sa radom i sekcija za poljoprivredu, gde se osim zemljoposednika okupljaju i vinari i drugi proizvođači.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име