Kolektiv muzičke škole „Petar Konjović“ može biti zadovoljan. Ove godine učešće na međunarodnom muzičkom takmičenju „Fantast 2014“ najavilo je ukupno 442 takmičara iz 49 gradova iz šest država.

 

– Ohrabruje nas činjenica da nam se učesnici iz godine u godinu vraćaju, ali i da takmičenje biva sve brojnije. Osim onih iz naše zemlje, ovog maja nam se takođe pridružuju i talenti iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Imamo dva puta više takmičara u odnosu na prvo nadmetanje 2012. godine, pa je „Fantast“ najmasovnija manifestacija ovog tipa u regionu, navodi Tamara Krajtmar, direktorka bečejske muzičke škole.

U višemesečnim pripremama učestvuje ceo kolektiv škole, pa se ništa ne prepušta slučaju. Iako je prvenstveni cilj to da se, kako je Ana Eraković, profesorka klavira, kazala, otkriju muzički talenti u ranom uzrastu i da se neguju njihove sposobnosti, i taj da i pedagozi podele iskustva.

– Ovo takmičenje i nama znači u smislu stručnog usavršavanja, razmene iskustava sa kolegama iz regiona, istakla je Dušica Ševo, profesorka tambure.

„Fantast 2014“ počinje u nedelju 11. maja u prepodnevnim satima, a tog, kao i naredna dva dana, takmičiće se mladi pijanisti, dok će stručni žiri ocenjivati njih tačno 187.

Ukupno 129 violinista muziciraće dva dana, 14. i 15. maja, 16. je na repertoaru gitara, 17. tambura, a zvuci harmonike zatvoriće festival 18. maja.

Osim diploma najuspešniji, odnosno oni koji budu ocenjeni sa maksimalnih 100 bodova, dobiće i novčane nagrade, 50 evra, dok 100 sleduje onima koji ponesu i laskavu titulu najboljih od svih. Kako je ovaj događaj više od nadmetanja, jer, učesnici sa pratnjom ostaju da uživaju u prirodi i nesvakidašnjem ambijentu letnjikovca Bogdana Dunđerskog, ni ove godine raskošne toalete u koje će voditelji programa i organizatori biti odevene, nisu izostavljene. Detaljan program sa satnicom biće utanačen do kraja radne nedelje, a biće moguće pogledati ga u muzičkoj školi i Turističkoj organizaciji.

Publika je i više nego dobrodošla, saglasne su profesorke iz organizacije i dodaju da osim što učesnicima znači da sala u kojoj nastupaju bude puna, posetioci imaju mogućnost da čuju buduće virtuoze.

Lokalna samouprava opredelila je za ovu manifestaciju oko 460.000 dinara, a pomogli su i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Podršku su pružili i Turistička organizacija opštine Bečej i Gradsko pozorište Bečej.

Svečano otvaranje – Koncert u Gradskom pozorištu

Svečanim koncertom u sali Gradskog pozorišta Bečej u nedelju 11. maja u 20 sati biće i zvanično otvoreno ovo međunarodno takmičenje. Publika će moći da uživa u interpretacijama učenika srednjih muzičkih škola, inače Bečejaca, a to su: Nađa Jakšić, Timea Forgom, Nikoka Korovljev i Viktorija Sabo. Osim kompozocija klasične, deo programa će biti i tradicionalna, narodna, muzika. Ulaz je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име