Na Tisi kod Bečeja i Novog Bečeja proglašena je redovna odbrana od poplava jer je nivo ove reke 544 centimetara. U toku panonske lepotice kroz opštinu Bečej Tisa je napustila svoje korito i poplavila deo objekata u vikend naselju koje se inače nalazi u plavnom području reke. Međutim, opasnosti od poplava za Bečej i Bačko Petrovo Selo nema jer su dobro utvrđeni nasipom.

Firma DTD Bačka koja je zadužena za održavanje nasipa u opštini Bečej trenutno ispumpavaju crpne kanale i rade na saniranju petnaestak rupa na nasipu koje su tokom zime napravile životinje, najverovatnije lisice. Radnici i mehanizacija ove firme su dakle maksimalno angažovani na pripremi za mogućnost većeg izlivanja Tise iz korita. Međutim, velike probleme, pre svega poljoprivrednicima, prave podzemne vode i atmosferske padavine koje su uslovile da pod vodoležima bude oko 5.000 hektara, ili oko 10 posto oranica u opštini Bečej, kaže Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i razvoj sela.

– Zbog velike količine padavina od početka godine do sada, zavisno od lokacije, palo je od 250 do 350 mililitara kiše. Najviše vodoleža ima na mestima gde se radi o ritskoj crnici, odnosno teškim, nepropusnim zemljištima. To je na potezu Velikog rita prema Novom Bečeju i Bačkom Petrovom Selu. Prema Mileševu i Drljanu gde su viša zemljišta, ocedita sa pretežno černozemom u sastavu, situacija nije alarmantna.

Prolećna setva u opštini Bečej još nije počela. Za odlaganje su glavni krivci vlažno zemljište i vodoleži, koji ne dozvoljavaju paorima i mehanizaciji da uđu u njive.

– Suši se samo površinski sloj zemljišta, jedan do dva cantimetra, a ispod je sve vlažno. Tako da mašina „potone“ čim uđe, a ako se to i ne desi, od blata ne može mnogo da uradi. Agrotehnički rokovi teku, posebno za repu koja se obično seje krajem februara i tokom marta, a u našem ataru setva ove kulture još nije ni počela. Sve ostale ratarske kulture koje dolaze, prvo suncokret, zatim soja i kasnije kukuruz, će biti pomerene sa rokom setve, tako da će ova godina biti obeležena velikim kašnjenjem setve. Ovakva kašnjenja ne moraju da ostave loše posledice, ukoliko temperatura vazduha u narednih mesec i po dana bude postepeno rasla, rekao je Mišković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име