Doajen srpskog glumišta Vojislav Voja Brajović otvorio je sinoć deveti po redu Festival monodrame u Bečeju Be: femon. Publika je u Gradskom pozorištu Bečej uoči prve predstave i svečanog otvaranja mogla da prisustvuje razgovoru sa čuvenim glumcem o njegovom životu i radu koji su vodili Zoran Maksimović teatrolog i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Cilj ovog ovog važnog festival je afirmacija monodramske forme kao posebnog vida teatarskog izraza koji podrazumeva vrhunsko glumačko umeće.

Na pitanje novinara šta je lepota, a šta teškoća monodrame čuveni glumac Vojislav Brajović kažeTeškoća je velika, a lepota je kad uspe i kad vi, koji gledate, znate da ste deo te predstave. On je sam, ili ona (glumac, prim. nov.) i on pravi celo pozorište. Igra sve odnose, sve situacije, fabulu i sve, a bez vas ne može da bude srećan, nadahnut. Teško je odabrati taj put.

Be:femon okuplja najznačajnije pozorišne umetnike iz Srbije i regiona, takmičarskog je karaktera, a o pobedniku odlučuje stručni žiri koji čine eminentni pozorišni umetnici. I ovog puta tu su Dušanka Glid Stojanović, glumica iz Beograda predsednica žirija, Hana Selimović, takođe glumica iz Beograda i Juraj Aras, glumac iz Zadra. Dodajmo i da se za učešće na festivalu prijavilo 27 predstava, od čega je više od 10 iz Hrvatske.

Prvi na scenu stupio je Vilim Matula i bečejskoj publici se predstavio sa monodramom „Minhauzen“, u kojoj režiju potpisuje Boris Kovačević.

Drugog festivalskog dana od 17 sati na program je monodrama „Kabare Valeska“ u kojoj igra Nika Nika Ivančić, dok će u 20 sati na scenu izaći Mladen Vuković, u monodrami „Kockar”.

U petak 3. decembra su takođe na programu dve predstave. U 16 sati publika može da pogleda izvedbu Marte Bereš u predstavi „Béres Márta One Girl Show” (predstava se igra na mađarskom jeziku), a od 21 sat na programu je monodrama „Čaj sa Kublaj – kanom“ u kojoj igra Јugoslav Krajnov. Festival monodrame (4. decembar) od 20 sati zatvara komad „Ja koja imam nevinije ruke“ u kojoj igra Vesna Tominac Matačić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име