Svako je našao mesto za štafelaj i sebe
Svako je našao mesto za štafelaj i sebe

Tradicionalna, šesta po redu, jednodnevna kolonija eko stvaralaca održana je juče u Bečeju.

Organizator je ovdašnje Udruženje građana „Ekobečej“, koje u partnerstvu sa Likovnom sekcijom „Duga“ pri MKD „Petefi Šandor“ ugošćava u Spomen kući „Tan“ stvaraoce iz okruženja i omugućava im da se iskažu u svojim oblastima stvaralaštva.

-Ove godine kolonija nema međunarodni karakter, jer zbog epidemiološke situacije nemamo učesnika iz inostranstva, ali kada se na tom planu stvari smire, opet će nam u gostima biti prijatelji iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske… veli predsednik UG „Ekobečej“ Zoltan Kiš.

Naš cilj je da što više mladih uključimo u naš rad. Tokom cele godine održavamo sa njima edukativne i kreativne radionice, ali zbog njihove stidljivosti još uvek ih ne uključujemo u ovakve javne nastupe. Ovogodišnja tema eko kolonije bili su vojvođanski motivi. Jedinstveni smo po tome što kao podlogu za likovne radove koristimo reciklirani papir, ali i drvo, tekstil… Svake godine imamo novina, a ove nam je stigla iz Čoke, pošto je Sava Števanov s furnirom pravio ikone.

Atraktivni ambijent Spomen kuće „Tan“ omogućio je slikarima da rade u dvorištu ili pod krovom u okruženju izloženih reprodukcija „Tana Mora“ ili u galeriji na čijim zidovima su bile izloženi radovi nastali u prvih pet godina kolonije, koji su u popodnevnim satima dopunjeni najnovijom ovogodišnjim delima.

Neko na stolici, neko na klupi
Neko na stolici, neko na klupi

-Stiglo je osamdesetak slikara iz Ade, Bačkog Petrovog Sela, Bačke Topole, Botoša, Zrenjanina, Kanjiže, Palića, Pačira, Subotice, Čoke i, naravno, Bečeja. U dosadašnjim izdajima prodefilovalo je oko 500 eko stvaralaca. Izazov je raditi na papiru od reciliranog materijala, koja je drugauija od standardnih, a ima i onih koji koriste prirodne boje, poput orahovog bajca, soka od divljeg grožđa, cvekle… Da bi se takve boje duže održale, moraju da se zaštite. Verovatno postoji specijalno sredstvo za zaštitu, ali mi imamo prirodno. U vodu nastružemo rđe sa matala, u to dodamo sirće i tom smesom lagano pređemo preko slika s prirodnim bojama jedanput, pa još jednanput… Poneko radi i tehniku eko print, tako što se cvet stavi na papir, preko njega se postavi najlon i onda nežno udara čekićem, posle čega cvet ostavlja trag u boji, pojašnjava nam predsednica i slikarka Likovne sekcije „Duga“ Piroška Tot Kaša.

Izloženi su i radovi od recikliranog materijala
Izloženi su i radovi od recikliranog materijala

Kao i na svakoj koloniji, pored vrednog rada karakteristična su druženja slikara amatera u kojima razmenjuju iskustvo. Druženje na nastavljeno na zajedničkom ručku, ali i prilikom razgledanja grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име