Sve lokalne samouprave u Srbiji morale su do pre šest meseci da usvoje antikorupcijske planove i osnuju antikorupcijska tela. U Bečeju, prema saznanjima portala MojBečej.rs ni početkom decembra nema naznaka da se po tom pitanju išta radi.

Usvajanje ovog planskog dokumenta obaveza je nastala otvaranjem Poglavlja 23 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

Prema analizama Biroa za društvena istraživanja do sada nijedna lokalna samouprava nije postupila u skladu sa obavezom. Opština Bečej, kao i većina gradova i opština, izradi tog dokumenta nije ni pristupila, iako je taj on trebalo pred odbornicima da se nađe najkasnije do 30. juna ove godine. Opština Bečej je na ovaj način, između ostalog, propustila priliku da bude primer dobre prakse.

Međutim, kako joj je zadatak da kontroliše vlast i da upućuje kritike na njen rad, ni opozicija u najvećoj potiskoj opštini nije bila potezala pitanje izrade lokalnog antikorupcijskog dokumenta.

Činjenica je da ni jedni ni drugi, ni vlast ni opozicija, u opštini Bečej nisu pokazali interesovanje za izradu lokalnog antikorupcijskog plana o čijoj važnosti govori i Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o nepopisanim nepokretnostima u gradu Beogradu, koji bi, kako praksa inače pokazuje, mogao delom da se odnosi i na druge opštine i gradove u Srbiji, kao i na Bečej. S tim u vezi treba reći da je eksterna revizija  bečejskog budžeta za prošlu godinu konstatovala da opština Bečej nije uradila neophodno po pitanju sopstvene imovine.

U lokalnoj samoupravi nemaju odgovor na pitanje zašto priprema i usvajanje ovog dokumenta kasni.

-Nažalost, mogu da se složim sa vama da smo propustili šansu da budemo primer dobre prakse i obećavam da ćemo se u narednom periodu maksimalno pozabaviti tim dokumentom, kaže predsednik Skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević.

-Mi imamo problem sa kontrolnim mehanizmima u našoj opštini koji vlasti mogu da pomognu da kontroliše sve aktere u lokalnoj samoupravi. Mi se nismo ovim pitanjem bavili ranije jer smo zauzeti pripremanjem sednica zbog toga što materijal uvek stiže kasno, rekao je Milan Bokun iz Odborničke grupe Samo lokalno.

– Ako budemo uradili taj dokument u dva, tri meseca, sigurno ćemo biti dobar primer i uradićemo ga dobro i biće usvojen u najkraćem mogućem roku, ističe predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Podsećanja radi, Bečejsko udruženje mladih je još početkom 2012. na tribini u Bečeju predstavilo nacrt lokalnog antikorupcijskog plana, a pola decenije kasnije nije se odmaklo dalje od početka.

-Plan je trebalo da bude na agendi i u Bečeju jer je ova tema aktuelna bila u svim medijima. Nama je kao udruženju naročito žao zbog svega ovog jer smo mi i pre Agencije za borbu protiv korupcije pripremili nacrt ovog dokumenta i mogli smo zaista biti opština koja se izdvaja, objašnjava Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih.

Pogledajte TV prilog

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

1 KOMENTAR

  1. Tošiću i Tomaševiću se uopšte ne čudim (vrana vrani oči ne vadi), ali zbog čega ćute Bokun i BUM? Sram da vas bude sve redom!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име