Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta je namenjeno više od 23 milijarde dinara, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ove mere donete su u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije.

Podsticaji se daju da bi se podržale nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, navodi se u saopštenju Vlade, u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakonom o budžetu Srbije za 2023. godinu, pišu mediji.

Prema toj Uredbi, podsticaji se daju za: direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, kreditnu podršku u poljoprivredi, posebne podsticaje i IPARD podsticaje.

Prema Uredbi za mere ruralnog razvoja predviđeno je 646 miliona dinara.

Za kreditnu podršku u poljoprivredi odvojeno je 650 miliona dinara, od čega 550 miliona dinara iz izvora finansiranja prihoda budžeta i 100 miliona dinara iz drugih izvora i prodaje finansijske imovine.

Za IPARD fondove u 2023. godini ukupno je planirano 6,2 milijarde dinara. Isti iznos predviđen je u 2024. i 2025. godini.

Obim sredstava za direktna plaćanja iznosi dve milijarde dinara. I za četvrti kvartal premije za mleko za 2022. godinu predviđeno je dve milijarde dinara.

Prema vrstama podsticja, daju se premije za mleko, podsticaji za poljoprivredu, u stočarstvu, razvoj ovčarstva i tov junadi, za košnice pčela, dok su izostali podsticaji za biljnu proizvodnju, organsku biljnu proizvodnju, tov jaradi i svinja.

Isplata podsticaja daje se na račun korisnika podsticaja kod poslovne banke do iznosa predviđenog ovom Uredbom, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име