Ministarstvo zaštite životne sredine doniralo je opštini Bečej 108 zelenih kontejnera od 1.100 litara za biorazgradivi otpad kao deo projekta za izgradnju buduće transfer stanice i kompostilišta. 

Kontejneri su trenutno smešteni na deponiji u Botri.

-Donacija ovih kontejnera je samo nastavak saradnje lokalne samouprave i Ministarstva jer treba podsetiti građane da smo pre nekoliko meseci uz njihovu pomoć sanirali i divlju deponiju u Mileševu koja je bila ogromna po zapremini smeća, 28.000 tona. Ova gradska deponija na kojoj smo sada je na kraju svog životnog veka i već je u postupku iznalaženje alternativnog rešenja ali bilo gde da nastavimo odlaganje otpada, na nekoj sledećoj deponiji, moraćemo se potruditi da te količine budu što manje. Predviđena je izgradnja transfer stanice gde će se razdvajati otpad, staklo, pet ambalaže i drugi otpad koji može da se reciklira i iskoristi uključujući i biorazgradivi. Na ovaj način znatno će se smanjiti ona količina otpada koja bi se odnosila na deponiju. Transfer stanica je velika investicija koja je značajna po samom obimu za lokalnu samoupravi i tu se takođe nadamo da ćemo imati pomoć od strane pomenutog Ministarstva, rekao je Dragan Kovačev, član Opštinskog veća zadužen za privredu i zaštitu životne sredine. 

Komunalno preduzeće koje sakuplja otpad mesečno analizira morfološki sastav.

– Prosečno je od 44 do 48 odsto biorazgradivi i baštenski otpad. Za to će nam nakon izgradnje kompostilišta biti potrebno negde oko 1.200 kontejnera koji će biti postavljeni u našoj opštini. Ovo su prvi kontejneri za to, rekao je direktor Potisja Bečej Zoltan Feješ.

On je dodao da transfer stanica još uvek nije počela da se gradi ali da ih to očekuje uskoro i to čim se odredi lokacija za nju. Pored potrage za lokacijom trenutno se radi i revalorizacija budžeta za ovu investiciju jer prvobitno je bila procena da će sve to koštati oko 1.6 miliona evra ali su se okolnosti promenile pa je tako drastično poskupljenje građevinskog materijala, elektro materijala i svih ostalih troškova rezultiralo i time da je potrebno da se uradi ponovna procena troškova koji su sad ozbiljno veći.  

Vezano za izgradnju nove transfer stanicu trenutno najveći je problem odabir lokacije. U lokalnoj samoupravi trenutno se rade analize jer svaka lokacija zbog svoje blizine ili udaljenosti utiče na ukupne troškove odlaganja i transporta otpada i da je najvažnije da se ti troškovi optimalizuju. 

Izgradnja može da traje oko 90 radnih dana, tvrdi Feješ, ali  je za pripremu dokumentacije, kako projektne, tako i za otkup ili eventualno upodobljavanja državnog građevinskog zemljišta, potrebno oko godinu dana.

Feješ je najavio da će preduzeće, nakon postavljanja zelenih kontejnera za biorazgradivi otpad uz već postojeće žute za reciklažu u gradu i u selima, trebalo bi da se formiraju tzv. „reciklažna ostrva“, da se oko njih posade drveće i zelenilo, što bi ih istovremeno zaštitilo od vetra i od širenja neprijatnih mirisa. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име