Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bečejsko udruženje mladih, osnivač javnog glasila MojBečej, tražilo je putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja podatke koji se tiču korišćenja službenog vozila predsednika opštine Bečej od 1. februara 2014. do 22. maja 2014. godine i to za dane četvrtak i petak.

 

U zahtevu je naznačeno da se dokumentacija sa ovim u vezi dostavi tako da se jasno vidi vreme polaska službenog vozila i vreme povratka. Takođe, zahtevano je i da se prilože putni nalozi, sa obe strane, i putni nalozi za lice za službeno putovanje.

 

Od „brendiranja“ službenih vozila, do ušteda za lokalni budžet

Zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe jedna je od „najomiljenijih disciplina“ koju primenjuju državni službenici i funkcioneri na svim nivoima, od opštinskog do republičkog, ocenjuju iz Bečejskog udruženja mladih (BUM). Kako bi tome stali na put, pre svega na lokalnom nivou, ova organizacija je obezbedila sredstva za „brendiranje“ opštinskih vozila. Na taj način, žitelji opštine Bečej imaju priliku da kontrolišu, eventualno, nenamensko trošenje novca iz opštinske kase. Podršku za ovaj potez BUMovci su tražili i od predsednika opštine Vuka Radojevića, koji je nakon više od četiri meseca ipak podržao inicijativu.

Naime, prema rečima predsednika BUM-a Aleksandra Đekića, ovaj vid zloupotrebe, rasipništva i bahatog ponašanja nikada nije prestajao, bez obzira na promene režima i vlasti još od komunističkog doba. Kako navodi, to se „toliko ustalilo da građani doživljavaju „normalnim“ kada subotom na pijaci vide funkcionera kako u službeni auto pakuje kupljene namirnice”.

Đekić objašnjava da je Bečejsko udruženje mladih samo delimično upućeno u podatke o potrošnji goriva i pređenim kilometrima službenih vozila, a te cifre su, kako ističe, ogromne. – U više smo navrata bili svedoci zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe. Upravo iz tih razloga smo se nedavno obratili i predsedniku opštine Vuku Radojeviću sa ovom inicijativom, za koju smatramo da će biti od izuzetnog značaja na obostrano zadovoljstvo, istakao je Aleksandar Đekić. BUM je zato obezbedio sredstva za „brendiranje“ opštinskih vozila, u vidu grba opštine i natpisa, koji bi bili zalepljeni ispod lajsni vozačevih i suvozačevih vrata. – Na ovaj način građani imaju mogućnost da lakše ustanove kada se zloupotrebljavaju službena vozila i na taj način nenamenski troše budžetska sredstva, a ovakvim „pritiskom javnosti“ direktno ćemo uticati na uštedu, ističe Đekić u ime organizacije mladih. Vozni park Opštinske uprave obeležen je krajem decembra prošle godine. Ipak, vozilo predsednika opštine Bečej nije „brendirano“ u ovom krugu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име