Osim što nije doneo povećanje konkurencije, Zakon o javnim nabavkama, koji je u primeni od jula prošle godine, doneo je nekoliko novina za koje civilno društvo koje nadzire javne finansije i stručnjaci smatraju da će doneti više štete nego koristi.

Nepoverenje ponuđača u sistem javnih nabavki i dalje je prisutno, stoga ni povećanje konkurencije u postupcima nije rezultat ovog zakona. Izostavljen je instutut građanski nadzornik kojim su, po prethodnom zakonu, skupe postupke javnih nabavki od samog početka do kraja postupka obavezno kontrolisala udruženja građana i njihovi stručnjaci, o svemu ovome za portal MojBečej govori pravnica i sertifikovana službenica za javne nabavke Jovana Predojević.

Šta će biti rezultat instituta „self cleaning“, pokazaće vreme. Ovom svojevrsnom merom dokazivanja pouzdanosti daje se mogućnost da ponuđač, jednostavno rečeno obeća da neće kršiti zakon ili praviti propuste zbog kojih, inače, ne bi ni mogao da dobije posao iz javnog budžeta.

Protiv ove novine su se udruženja i nezavisni eksperti i borili, kaže naša sagovornica pravnica Jovana Predojević. Ona veruje da će analize pokazati da će on više biti zloupotrebljen nego koristan.

 

 Projekat „Više odgovornosti u lokalnoj vlasti“ podržava Olof Palme Međunarodni centar, a sprovodi Bečejsko udruženje mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име