Fiona Lovaš i Mateja Stražmešterov osvojili su prve nagrade na Republičkom takmičenju | Foto: Vlastimir Jankov
Fiona Lovaš i Mateja Stražmešterov osvojili su prve nagrade na Republičkom takmičenju | Foto: Vlastimir Jankov

Muzička škola „Petar Konjović“ u Bečeju ove godine od 15. do 23. maja organizuje tradicionano, šesto po redu, Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2017.“. Prijave pristižu iz muzičkih škola cele Srbije i zemalja okruženja, pa neće biti izneneđenje ako se u predivnom ambijentu dvorca Bogdana Dunđerskog nađe znatno više od 500 učesnika.

-Svakodnevno nam stižu prijave i predosećamo da će odziv biti izuzetan. Odredili smo članove žirija i raspored za svaki instrument. Tako će se mladi pijanisti takmičiti 15, 16. i 17. maja, violinisti 18, 19. i 20, harmonikaši 21, tamburaši 22. i gitaristi 23. maja, rekla nam je direktorka Muzičke škole „Peter Konjović“ Tamara Krajtmar.

U iščekivanju nastupa u svom ataru, nekoliko učenika Muzičke škole u Bečeju zabeležilo je zapažene rezultate na takmičenjima u drugim sredinama. Po narodnij izreci – „četa mala, ali odabrana“.

Na republičkom takmičenju iz klavira, koje se održava svake druge godine u Beogradu, nastupilo je 66 takmičara, a mladi Bečejci su osvojili po dva prva i druga mesta. Prvi su bili učenica drugog razreda Fiona Lovaš i učenik četvrtog razreda Mateja Stražmešterov u klasi profesorke Đijante Lovaš, a druge su bile učenica drugog razreda Amfilohija Bikar i učenica trećeg razreda Žofi Ferenci u klasi profesorke Lucije Trošt Tot. Fiona Lovaš osvojila je prvu nagradu i na takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu, gde je Mateji Stražmešterovu pripala druga nagrada. Ovo dvoje mladih pijanista osvojili su druge nagrade u Bačkoj Topoli na takmičenju Muzički momenat“, a prve nagrade na istom takmičenju osvojile su Amfilohija Bikar, Žofi Ferenci i učenica petog razreda Anastasija Stanojev u klasi pofesorke Lucije Trošt Tot. Najzad, učenici trećeg razreda Gali Jeftimijević u klasi profesorke Ane Eraković pripala je treća nagrada.

Na 14. Festivalu vojvođanske tambure u Sonti petoro Bečejaca je osvojilo nagrade. Učenici četvrtog razreda Aleksa Đurkić i Milena Stajić u klasi profesorke Dušice Ševo i Strahinja Segedinski u klasi profesora Dejana Petkovića osvojili su prve nagrade, a Todor Rakić, učenik petog razreda u klasi profesora Dejana Petkovića, i Stefana Lazić, učenica šestog razreda u klasi profesorke Dušice Ševo, okitili su se drugim nagradama. Stefani Lazić pripala je i treća nagrada na Četvrtom međunarodnom takmičenju tamburaša u Subotici.

Matičnu školu obradovala su i dvojica violinisti u klasi profesora Čabe Boldižara na takmičenju „Kad cvrčci cvrče“ u Bačkoj Topoli. Učenik drugog razreda Stefan Popović osvojio je drugu nagradu, a godinu dana stariji Antonio Konc treću nagradu.

-Za grad našeg gabarita i školu u njemu, uspeh koji postižu naši učenici na raznim muzičkim takmičenjima je izuzetan, a kako u periodu pred nama predstoje novi izazovi, jedan od njih je i „Fantast 2017.“, na kraju školske godine zadovoljstvo će biti neverovatno, zaključuje u ime škole profesorka Đijanta Lovaš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име