Kako bi građanima približio rad i kako bi se povećala transparentnost rada jednog veoma važnog organa lokalne samouprave, u narednom periodu portal MojBečej.rs objavljivaće zapisnike sa sednica Opštinskog veća opštine Bečej.

Opštinsko veće, ili lokalna vlada, pored predsednika opštine,  po Zakonu o lokalnoj samoupravi jeste izvršni organ opštine na čijim se sednicama donose važne odluke vezane za čitavu lokalnu samoupravu, a samim tim i za građane najveće potiske opštine.

Budući da portal MojBečej.rs godinama izveštava sa svake sednica Skupštine opštine Bečej, objavljujući zapisnike sa sastanaka lokalne vlade podižemo nivo kvaliteta našeg rada u cilju informisanja građana u javnom interesu.

Sednicama Opštinskog veća novinari ne prisustvuju, kao što to čine kada zaseda lokalni parlament, stoga je objavljivanje zapisnika, kojima raspolažemo posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, prilika da se „otvori“ i približi građanima rad bitnog elementa lokalne vlasti.

Portal MojBečej.rs je i ranije, prvo selektujući, objavljivao informacije koje sadrže zapisnici sa sednica Opštinskog veća i na osnovu njih pripremao medijske sadržaje od javnog značaja.

Trenutno raspolažemo zapisnicima sa ukupno 15 sednica, od konstituisanja aktuelne lokalne vlasti u opštini Bečej, odnosno od 13. juna do 28. oktobra 2016. godine, dok ćemo buduće po dobijanju, objavljivati sukcesivno.

Na period od četiri godine za članove Opštinskog veća opštine Bečej izabrani su: dr Anđelko Mišković, za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, Dragan Kovačev, za oblast privrede, zaštite životne sredine i komunalne delatnosti, Svetlana Vuletić, za oblast obrazovanja, uprave, propisa, Đuro Kričković, za oblast rada mesnih zajednica, Miomir Jelenić, za oblast turizma, Dejan Terzić, za oblast omladine i sporta, Čaba Štefaniga, za oblast kulture, civilnih organizacija i regionalne saradnje, Igor Kiš, za oblast socijalne zaštite i evropskih fondova i Karolina Smieško, za oblast verskih zajednica i zaštite prava nacionalnih manjina.

Predsednik opštinskog veća je Dragan Tošić, a njegova zamenica Dalila Dujaković.

Nadležnost Opštinskog veća opštine, iliti lokalne vlade jeste:
• predlaže Statut, budžet i druge odluke i akte koje donosi Skupština opštine,
• neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine opštine,
• donosi odluku o privremenom finansiranju u slučaju da Skupština opštine ne donese budžet pre početka fiskalne godine,
• vrši nadzor nad radom Opštinske uprave, poništava ili ukida akte Opštinske uprave koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom koje donosi Skupština opštine,
• rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti Opštine,
• stara se o izvršavanju poverenih nadležnosti iz okvira prava i dužnosti Republike, odnosno Autonomne Pokrajine,
• postavlja i razrešava načelnika Opštinske uprave,
• donosi Poslovnik o radu, na predlog predsednika opštine,
• predlaže Skupštini opštine akt o organizaciji Opštinske uprave,
• daje saglasnost na akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Opštinske uprave,
• rešava sukob nadležnosti između Opštinske uprave i drugih preduzeća, organizacija i ustanova,
• rešava o izuzeću načelnika Opštinske uprave,
• daje predlog Skupštini opštine za saglasnost na finansijski plan mesne zajednice,
• daje saglasnost na akt kojim se uređuje struktura i broj zaposlenih u mesnoj zajednici,
• daje saglasnost na opšti akt korisnika budžeta kojim se uređuje struktura i broj zaposlenih,
• vrši druge poslove utvrđene zakonom, Statutom i odlukama Skupštine opštine.

1-zapisnik 2-zapsinik 3-zapisnik 4-zapisnik 5-zapisnik 6-zapisnik 7-zapisnik 8-sednica 9-sednica 10-sednica 11-sednica 12-sednica 13-sednica zapisnik-14 zapisnik-15-sednica

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име