Edukativni program Narodne biblioteke Bečej za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole realizuje se od marta tekuće godine, a tema je život i delo Nikole Tesle.

U saradnji sa Dramskom radionicom Biblioteke Bačko Gradište, kroz igrokaz „Zašto je Nikola Tesla bio najveći štreber svih vremena“, namera je da se lik Nikole Tesle, kao i njegov značaj, dočaraju i približe najmlađima.

-Program traje četrdesetak minuta i sastoji se iz dva dela. Prvi deo je multimedijalni i tiče se Tesline (auto) biografije, sa posebnim osvrtom na njegovo detinjstvo, kako bi se deca što bolje pronašla i identifikovala sa malim Teslom, kroz njegove istraživačke avanture i anegdote koje je doživeo još kao dete, rekla je Marijana Đaković, autorka edukativnih aktivnosti na srpskom jeziku u okviru biblioteke. Drugi deo je nastup učenika iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta (Jovane Markov, Dejane Lazarev, Luke Jovanovića i Željka Nikolića) koji, kroz igrokaz, sumiraju Teslino životno iskustvo, čuveni „Rat struja“ sa Tomasom Edisonom i na svoj način, izražavaju sopsvenu žalost zbog nepriznavanja Tesline genijalnosti u vremenu u kojem je živeo, a uz zahvalnost čitavom njegovom potonjem civilizacijskom doprinosu“.

Do sada, program je realizovan za učenike trećeg razreda OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, u OŠ „Sever Đurkić“ Bečeju i za učenike trećeg razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu.
-U planu je poseta učenika i iz drugih osnovnih škola u Bečeju, za učenike u Radičeviću – a zbog velikog interesovanja, program smo prilagodili i za decu drugog razreda, dodala je Đakovićeva.

Program „Zašto je Nikola Tesla bio najveći štreber svih vremena“ premijerno je izveden u maju 2013. godine, prilikom gostujuće izložbe Muzeja Nikola Tesla iz Beograda u Biblioteci Bačko Gradište, kada je tadašnji direktor muzeja Vladimir Jelenković, sa oduševljenjem pozdravio trud dece iz Bačkog Gradišta da Teslin život približe i vršnjacima.

Jelena Bačić Alimpić u Bačkom Gradištu

Jelena Bačić Alimpić promovisaće u četvrtak 21. aprila trilogiju „Kazna za greh“ u biblioteci u Bačkom Gradištu. Promociji će prisustvovati autorka Bačić Alimpić. Događaj počinje u 18 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име