Uz raznoliku pesmu i igru, etno bazar i vatromet završen je Prvi međunarodni festival folklora u Bečeju.

Poslednje večeri na binu ispred zgrade opštine Bečej izašli su plesači iz Makedonije, Rumunije i Srbije. Organizator Kulturno – umetničko društvo „Đido“ zadovoljan je prvom u nizu međunarodnom manifestacijom koja afirmiše narodne pesme i igre iz raznih krajeva sveta.

-Bečejci su veoma zahvalna folklorna publika. Uvek je puna sala kada nastupa „Đido“ i gosti koje pozovemo. Citarala bih jednu prijateljicu koja je rekla da smo doveli svet u Bečej. Mnogi od nisu u prilicu da putuju u daleke zemlje, čije smo pesme i igre sada predstavili našim sugrađanima, rekla je Snežana Sekulić, predsednica  KUD-a „Đido“.

Osim spleta igara i pesama i svojevrsne revije narodne nošnje koja je bila deo trodnevnog festivala, ovo je ujedno i prilika da domaćin bečejski „Đido“ razmeni iskustva sa drugim ansamblima i da se planiraju njihova gostovanja, što je jedan od bitnih elemenata za afirmaciju folklora.

Na profesionalnoj bini u centru Bečeja druga dva dana, a prva u velikoj sali Gradskog pozorišta plesali su i pevali za Bečejce ansambli iz: Mađarske, Rumunije, Turske, Perua, Slovenije, Slovačke, Češke, Makedonije i Srbije. Bečejci su se na izvedbama gostiju srdačno zahvalili aplauzima.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име