Najznačajnije priznanje na 59. Majskim igrama u Bečeju, „Zlatni paž“, pripalo je u konkurenciji predstava za decu, i po Dečijem i po Stručnom žiriju, ostvarenju Kulturnog centra Palanka iz Smederevske Palanke „Svinjareva tajna“, koju je po tekstu Miloša Miloševića režirao Rade Mihajlović. Isto priznanje, ali u konkurenciji predstava za mlade, pripalo je predstavi Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej „Ćelava pevačica“, koju je po tekstu Ežena Joneskoa režirao Igor Pavlović.

Presrećna sam jer nam se trud isplatio. Naporno smo radili na ovoj predstavi jer je jedan od težih komada, odnosno anti-komada, i za razumevanje i za igranje, i, evo, festival po festival, dokazali smo i sebi i drugima da stvarno možemo, rekla je Simonida Mandić, koja je dobila priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu u predstavi „Ćelava pevačica“.

Evo i kratkog i jasnog obrazloženje Stručnog žirija u sastavu Suzana Lukić, Judit Laslo i Mihaela Stamenković za predstavu koja je dobila „Zlatnog paža“ u konkurenciji predstava za mlade:

Predstava „Ćelava pevačica“ je rediteljski uzbudljiva, pametna, duhovita, precizna, glumački fantastična, bez greške igrana, produkcijski tačna i raskošna. Jednom rečju, ubedljivo najbolje ostvarenje na 59. Majskim igrama.

Majske igre su važne za decu, ali i za ostale, jer se na njima priprema da se bavi pozorištem na jedan poseban način. Nije slučajno da je ove godine ubedljivo pobedila predstava iz Bečeja, jer je ovde tradicija pozorišnog stvaralaštva dece i mladih prisutna, bezmalo, šest decenija. Dodala bih da je ove godine selekcija bila izuzetna, pa smo videli 12 sjajnih predstava, po šest u konkurenciji za decu i mlade, uz napomenu, što je i razumljivo, da su predstave za mlade bile za nijansu bolje, rekla nam je po završetku ovogodišnjeg Festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih predsednica Stručnog žirija glumica Suzana Lukić.

Domaćinu ostaju pohvale za uspešno organizovane 59. Majske igre i zadatak da naredne jubilarne 60. Igre budu još bolje i u organizacionom i u izvođačkom delu, uz mogućnost da se realizuju i određene prateće aktivnosti.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име