Rekonstrukcijom centralne zgrade Gerontološlog centra Bečej, koji kao Dom za stare funkcioniše tačno 110 godina, napravljen je veliki iskorak ka dobijanju privremene licence i raznim uštedama znatno je poboljšano poslovanje Centra kao ustanove.

-Kad se pripremi dobar projekat, kao što je to uradio naš domaćin, izabere dobar izvođač radova i obezbedi stručan nadzor, onda smo svi zadovoljni urađenim poslom, rekao je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić posle obilaska Gerontološkog centra Bečej.

-Imamo dobru saradnju sa Gerontološkim centrom i ovom prilikom bi ih pohvalio, jer znaju šta hoće, imaju pripremljene projekte i onda nam je olakšan posao da zajednički konkurišemo na razne adrese za dobijanje potrebnih sredstava. Aktuelni projekat je finansiran sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja je našoj opštini, u okviru akcije „Obnovimo Srbiju“, odobrila nešto preko 28 miliona dinara za rekonstrukcije Gerontološkog centra i Dečijeg dispanzera u Bečeju. Vrednost svakog projekta je iznosila oko 14 miliona dinara, a lokalna samouprava je sufinansirala sredstvima za PDV.

Izvođač radova bila je beogradska firma „Jugogradnja“, koja je posao predviđen da traje 90 radnih dana, završila za 60.

-Odao bih priznanje našem osoblju, koje se reaorganizovalo u vreme rekonstrukcije i svi radovi su obavljeni, a da naši korisnici nisu to, gotovo, ni osetili, jer je sve normalno funkcionisalo. Naravno, pohvale idu i na račun izvođača, čiji su radnici radili svakodnevno, i u vreme vikenda, do kasno uveče, uključuje se u razgovor direktor Gerontološkog centra Bečej dr Đerđ Ric.

Sam prilaz zgradi staroj 112 godina otkriva da se na njoj obavio značajan „kozmetičli“ zahvat, jer fasada blista, a o tome šta je sve urađeno minulog leta direktor dr Đerđ Ric kaže:

-Radovima koji su urađeni, Gerontološki centar Bečej je ispunio sve uslove za dobijanje privremene licence, tvrdi dr Đerđ Ric. To naglašavam, jer se gerontološki centri u Srbiji sada nalaze u fazi dobijanja licenci za rad. Ključni korak je bio izgradnja adekvatnog sanitarnog čvora, ali smo mnogo dobili i na uštedi energije. Prvo su zamenjeni krovni prozori, zatim su sve sijalice zamenjene led svetiljkamai na taj način je znatno smanjen utrošak za električnu energiju. Urađen je i sistem solarne energije, koji obezbeđuje toplu vodu kihinji. Zatvorili smo teresu i tako omogućili korisnicima da dobiju još jedan prostor za društveni život. Betonirano je dvorište, čime smo otklonili prepreke korisnicima koji koriste kolica ili pomagala pri kretanju i na taj način im poboljšali kvalitet života u našem centru.

Bečejski Gerontološki centar je jedan od prvih koji se prijavio za dobijanje privremene licence i bez strepnje čekaju inspekciju da pregleda uslove i da „zeleno svetlo“ u ovoj fazi licenciranja.

-Ne sedimo skrštenih ruku, pošto već pripremamo nove investicione projekte. Novi krug učešća na konkursima dočekaćemo s projektom za dovođenje u funkciju lifta u Domu „Sreten Glavaški“ u centru grada, odnosno rekonstrukcije kotlarnice, da povećamo kapacitet solarnog sistema, kako bismo obezbedili toplu vodu za vešeraj, kuhinju i sanitarni čvor. Zgrada je stara i moramo domaćinski da se ponašamo, a uz nove projekte zaposlenima olakšavamo rad i ustanovi obezbeđujemo bolje i ekonomičnije poslovanje, zaključuje direktor dr Đerđ Ric.

Kapacitet zgrade na kraju Sinđelićeve ulice je 193 korisnika i, zahvaljujući odeljenju za obolele od Alchajmerove bolesti, sve je popunjeno i postoji lista čekanja za dolazak u bečejski Geontološki centar. Jer, malo je gerontoloških centara koji su osposobljeni da primaju stare obolele od Alchajmera, pa je velika potražnja za mesto u tom odeljenju. Trenutno ih u Bečeju ima šezdesetak i smešeteni su u posebno uređenim prostorijama i posvećuje im se odgovarajuća pažnja.

 

Pogledajte TV prilog

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име