Sa ovogodišnjeg muzičkog takmičenja Fantast 2022.
Sa ovogodišnjeg muzičkog takmičenja Fantast 2022.

Laureati Lana Prišić na tamburi i Benjamin Stanojević na gitari

Završeno je tradicionalno, deveto po redu, Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2022.“ u organizaciji bečejske Muzičke škole „Petar Konjović“.

Zbog pandemije korona virus poslednje dve godine atraktivna manifestacija nije održana, a po završetku 2019. godine, koja je okupila 507 takmičara iz devet zemalja, najavljena je novina. I ona se ove godine, zaista, desila, ali ne u željenom formatu.

-Zbog, manje – više, poznate situacije oko dvorca Bogdana Dunđerskog, popularnog hotela „Fantast“, nismo bili u prilici da takmičenje održimo u staroj bazi, po kojoj je i nazvano, ali se pokazalo da je i hotel „Zlatna obala“ odgovarajuće rešenje. Sve je proteklo u željenom tonu, izuzev odziva. Tome je, svakako, doprinela pauza zbog pandemije, te se nadamo da će već naredno jubilarno takmičenje biti daleko masovnije, veli direktorka Muzičke škole „Petar Konjović“ Tamara Krajtmar.

Jedan od žirija
Jedan od žirija

Prema utvrđenom pravilu, takmičenje je odžano na šest instrumenata koji se izučavaju u školi, violini, gitari, klaviru, klarinetu, tamburi i harmonici. Iako je bilo prijavljeno 294, nastupilo je 256 takmičara 55 muzičkih škola iz 49 gradova Bosne i Hercegovine (5), Mađarske (3), Severne Makedobije (1), Slovenije (3), Crne gore (6), Hrvatske(6) i, naravno, Srbije (25), koji su  potvrdili muzički talenat, a stručni žiri je davao svoje ocene.

Maksimalnih 100 poena osvojilo je 15 takmičara, a dvoje je priglašeno laureatima: Benjanin Stanojević, učenik četvrtog razreda gitare JU Muzičke škole „Savo Balaban“ iz bosanskog grada Prijedora u klasi profesorke Sunčice Trkulja Šušnjar i Lana Prišić, učenica petog razreda tambure Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ iz hrvatskog grada Našice u klasi profesora Dean Kopri.

Prema propozicijama organizatora, nagrade su dobili najmlađa učesnica, petipogodišnja, Lenka Ćerimović iz MŠ „Filip Višnjić“ u Šidu, zatim nastavnik sa najviše učenika Dejan Petković iz škole domaćina sa devet takmičara, od kojih je sedmoro osvojilo prvu i dvoje drugu nagradu, i škola koja je dovela najviše, ukupno 15, učenika, domaćin nije bio u konkurencji, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Bačka Topola.

Najviše takmičara prijavilo se za klavir
Najviše takmičara prijavilo se za klavir

Kada su Bečejci u pitanju, nastupilo je 58 takmičara, od kojih je 44 osvojilo prve, a 14 druge nagrade. Evo i imena najuspešnijih po instrumentima: VIOLINA: Vilmoš Tot (97 bodova), peta kategorija u klasi profesorke Karine Bosnić. GITARA: Vanja Gavrić (96), bebi kategorija, klasa Mihajlo Đorđević. Klavir: Žofija Hodi (99,33), bebi kategorija, klasa Timea Forgo. KLARINET: Ronald Tot (93,33) druga kategorija, klasa Gabor Henjel. TAMBURA: Pavle Zeremski (99,67), prva kategorija, klasa Dejan Petković. HARMONIKA: Mihajlo Vajagić (91,67), prva kategorija, klasa Erika Kizur.

Iako se još nisu slegle impresije sa tek završenog takmičenja, u bečejskoj školi „Petar Konjović“ već prave planove za naredno jubilarno deseto takmičenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име