Direktorka OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju Olivia Maus | Foto: Vlastimir Jankov
Direktorka OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju Olivia Maus | Foto: Vlastimir Jankov

Slučaj koji je pomalo prikrivan u bečejskoj OŠ „Šamu Mihalj“, isplivao je na površinu. Za 30. novembar zakazana je licitacija pokretnog materijala pomenute škole, a to znači da će klupe, kompjuteri, bele table, štampači i ostalo u vrednosti 2.823.000 ići „na doboš“.

-Očajni smo novonastalom situacijom, koja vuče korene od 2010. godine, a nama se zalomilo da tražimo rešenje višegodišnjeg sudskog spora, počela je priču vidno uzbuđena direktorka škole u bečejskom delu Novo selo od 18. avgusta 2014. godine.

Iako radi u školi kao nastavnica muzičke kulture od 1992. godine, sa aktelnim slučajem nije imala nikakve veze, a suočava se sa posledicama koje prete katastrofalnim epilogom.

Problem je nastao 2010. godine. Tadašnja direktorka Dora Poljak, inače učiteljica razredne nastave, razrešena je funcije direktora, a dobila je otkaz kao učiteljica. Otkaz je potpisala v. d. direktor Klara Kurin Barta, na osnovu sugestije pravne službe i odluke Školskog odbora. Otpuštena učiteljica je pokrenula sudski spor i 1. juna 2014. godine odlukom Apelacionog suda vraćena je na posao. Onda je presavila tabak i tražila odštetu za neisplaćene zarade u vremenu dok nije radila. Opštinski sud u Bečeju je 3. juna 2015. godine doneo presudu da je škola obavezna da joj isplati iznos od 2.140.000 dinara. Od tog momenta škola se nalazi u blokadi, što joj u velikoj meri otežava poslovanje.

-Ne možemo da dobijemo sredstva iz projekata koje raspisuje Ministarstvo prosvete i ostala ministarstva, zato što nam je račun blokiran od 2. jula 2015. godine. Pošto je školski račun blokiran, odlučeno je naplata duga ide putem javnog izvršitelja, nastavlja direktorka Olivia Maus.

Dug je u međuvremenu porastao za vrednost kamate i sada ukupno iznosi 5.160.000 dinara. Nisu u školi sedeli skrštenih ruku. S nasleđenim slučajem prvo su upoznali lokalnu samoupravu, ali se ispostavilo da oni nemaju zakonske osnove da izmire dug. Obratili su se ministarstvu prosvete, a oni su „lopticu prebacili“ na pokrajiski sekretarijat obrazovanja, koji u svojim odredbama, slučajno ili namerno, nema stav vezan za odštetu na osnovu radnih sporova.

-Obraćali smo se ministartvu prosvete, ministarstvu finansija, pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, državnom javnom pravobranilaštvu, sa lokalmom samoupravom smo svakodnevno u kontaktu, Nacionalni savet Mađara je upoznat sa slučajem, ali još uvek nema rešenja. U novom Zakonu od 7. oktobra ove godine piše u članu 187, tačka 5, da Ministarstvo prosvete rešava plaćanje po osnovu izvršnih presuda donetih u radno pravnim sporovima pred nadležnim sudovima. Mi smo se odmah po stupanju na snagu novog Zakona obratili ministarstvu prosvete, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Čekamo i strepimo, zabrinuta je direktorka Olivia Maus.

Od 1955. godine škola postoji, a da veći problem nije imala | Foto: Vlastimir Jankov
Od 1955. godine škola postoji, a da veći problem nije imala | Foto: Vlastimir Jankov

Direktorka, Školski odbor, čak i lokalna vlast, ne žele da gube vreme i energiju u traženju krivca zbog nastalog slučaja, ali sinergijom pokušavaju da dođu do adekvatnog rešenja.

-Upravo dolazim sa sednice Školskog odbora, razgovarao sam i sa Savetom roditelja, i upoznao ih da se svaki drugi dan čujem sa resornim ministartsvom. Znaju oni šta piše u novom Zakonu, ali imaju problem da li smeju da retroaktivno isplate ono što se desilo pre donošenja aktuelnog Zakona. Jedno je sigurno, mi u lokalnoj samoupravi nećemo dozvoliti da nastavnici budu bez potrebne opreme i rekvizita za školsku nastavu, da deca nemaju uslove za praćenje nastave. U slučaju da za desetak dana dođe do licitacije i da se bilo šta proda, mi ćemo školi odmah kupiti novu nedosatajuću opremu i nastava će se nesmetano odvijati. Mi nemamo zakonske mogućnosti da vratimo dug, ali nećemo dozvoliti da škola ijedan čas bude bez optimalnih uslova za nastavu, kategoričan je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Nastavničko osoblje je jedinstveno u teškoj situaciji, podrška roditelja ne izostaje, lokalna samouprava je uz školu i neće dozvoliti da bilo šta poremeti harmoniju, sudeći prema rečenom, a od ministarstva prosvete se očekuje da razreši pitanje višegodišnje blokade školskog računa, kako bi škola sa tradicijom od 62 godine mogla projektima da konkurišu za sredstva raznih ministarstava i pokrajinskih fondova radi pospešivanja uslova za rad.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име