Zlatne ruke zlatno vezu

U kulturi je uvek bilo teško da sa nešto isfinsira i izgura do kraja. Pogotovo je sada tako. Nema više onih velikih privrednih sistema koji su donirali i pomagali razne društvene aktivnosti pa i kulturu. Kao i ranije, a sada još više, rezultati u ovoj oblasti uglavnom se zasnivaju na motivaciji, entuzijazmu i harizmi pojedinca.

Trebalo je mnogo rada za ovoliko raskošnih kostima - Foto: V. Reljin
Trebalo je mnogo rada za ovoliko raskošnih kostima

Ansanbl narodnih pesama i igara „Đido“ iz Bečeja ima tridesetpetogodišnju tradiciju. Za to vreme kroz njega je prošlo više hiljada dece i omladine. Kao i kod drugih institucija iz kulture i njegova misija je negovanje pravih vrednosti i vaspitanje mladih. Učestvovali su na svakoj javnoj manifestaciji u svom gradu, kada je to od njih traženo, a na raznim gostovanjima širom Evrope, pa i u Africi, na najbolji način su reprezentovali Jugoslaviju, Srbiju i svoj grad.

Lepota igre je jedinstvo nošnje i koreografije - Foto: V. Reljin
Lepota igre je jedinstvo nošnje i koreografije

Ipak, ovaj ansambl, u kome je momentalno aktivno oko dvesta mladih u više sekcija, bori se sa materijalnim problemima. Kada su za pretprošlu godinu od Pokrajinskog sekretarijat za kulturu tražili sredstva u iznosu od 1,5 milion dinara, dobili su 150 hiljada a kada su od opštinske vlasti tražili 2,5 miliona dinara dobili su 370 hiljada dinara. Pohabani kostimi moraju se povremeno obnavljati a sem toga za pojedine koreografije koje ovaj ansanbl neguje nisu imali nošnju pa su je pozajmljivali od prijateljskih društava. Pošto im je bila potrebna nova nošnja za koreografiju šokačkih igara obratili su se etnoradionici u Baču, specijalizovanoj za šokačke nošnje i saznali su da ovakva raskošna kompletna ženska nošnja košta 1.500 evra.

Vezilje su ponosne na svoj rad - Foto: V. Reljin
Vezilje su ponosne na svoj rad

Zbog nepravične podele sredstava za kulturu, energična predsednica Upravnog odbora KUD „Đido“ Snežana Sekulić je rešila da pokrene akciju u onome što ona može da učini. Snežana je po profesiji pravnica, uvek je bila društveno aktivna, a njene ćerke igraju u ansamblu. Rešila je da zajedno sa majkom, sestrom i rođakama pokuša da sašije potrebnu nošnju. U pomoć su im odmah pritekle još neke poznanice a ubrzo se to pročulo i bilo je sve više zainteresovanih da se uključe, pa je društvo poraslo na tridesetak aktivnih članica. Uglavnom to nisu bile žene čija deca igraju u ansanblu nego osobe koje su voljne da pomognu. Iako su u početku bile malobrojne, a neke i nedovoljno vešte, upustile su se u najzahteviji mogući posao – izradu ženskih i muških kostima za šokačke igre. Ženska šokačka nošnja je izuzetno bogato dekorisana i složena za izradu. Od pojedinih privatnih donatora prikupile su nešto novca za materijal, pregledale originalne uzorke nošnje i u februaru mesecu prošle godine, za Sretenje, formirale su kružok i krenule organizovano sa radom. U svojoj kući Snežana Sekulić je počela da priređuje prela na kojima se vezlo, heklalo i razmenjivalo iskustvo. Uz posluženje koje su žene donosile lepo su radile i družile se. Neke žene su bolje u heklanju, neke u vezu a neke veštije sa zlatnim koncem tako da na svakoj suknji rade po tri žene. Pošto su sada toliko brojne povremeno se sakupe u kući kod predsednice ili u prostorijama doma kulture i pregledaju šta je urađeno ali uglavnom svaka radi kod svoje kuće. Time druženje nije prestalo. Za razne prigodne manifestacije na kojima nastupa ANIP „Đido“ uvek su spremne da pripreme posluženje ili da na neki drugi način sve zajedno pomognu ansanblu koji i sam počiva na entuzijazmu.

Umetnicki direktor i predsednica UP ANIP Đido - Foto: V. Reljin
Umetnicki direktor i predsednica UP ANIP Đido

Posle godinu dana rada kompletirano je četrnaest pari muških i ženskih nošnji za koreografiju šokačkih igara. Bio je to zaista dugotrajan i precizan rad. Samo za obim jedne suknje potrebno je tri metara vezene trake i još i šest vertikalnih traka. One su obrubljene zlatnim heklerajem i bogato ukrašene šljokicama. Vešta žena može za sat vremena da prišije najviše 40 šljokica a na suknjama ih ima između tri i šest hiljada, što zavisi od mustre i afiniteta vezilje. Učeći jedna od druge žene su vremenom postajale sve veštije. Sa približno 200 hiljada dinara uloženih u materijal, svojim dobrovoljnim radom ova grupa žena je doprinela ansanblu za oko 15 hiljada evra. Ove nošnje premijerno su prikazane na godišnjem koncertu Ansanbla narodnih pesama i igara„Đido“ u decembru prošle godine. Kada je njihov godišnji koncert sportska hala u Bečeju je svaki put ispunjena do poslednjeg mesta. Atraktivna koreografija šokačkih igara i predivni kostimi nailaze na oduševljenje gledalaca. ANIP „Đido“ često je pozivan da nastupa u drugim gradovima a i u inostranstvu. Ohrabrene svojim izuzetnim poduhvatom članice ove neformalne grupe već su odmakle u izradi nošnje za igre iz Banata i Šumadije koje su manje složene za izradu ali je zato potrebno više primeraka.

Na Sretenje vezilje su obeležile svoj prvi jubilej
Na Sretenje vezilje su obeležile svoj prvi jubilej

Pristižu nove generacije dece koja zauzimaju mesto u prvom ansanblu. Umetnički rukovodilac Goran Dumanović priprema nove koreografije a vredne žene vične ručnim radovima sa entuzijazmom preuzimaju nove poslove.

Par u šokačkoj narodnoj nošnji
Par u šokačkoj narodnoj nošnji

Vojin Reljin
Fotografije: Vojin Reljin

PUTEMVojin Reljin
IZVORVojin Reljin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име