Sa jednog od prethodnih izdanja festivala
Sa jednog od prethodnih izdanja festivala

Najcenjenije priznanje 62. Majskih igara u Bečeju, „Zlatni paž“, po oceni stručnog žirija u sastavu: rediteljka Jelena Bogavac i glumica Hana Selimović iz Beograda, odnosno novosadski glumac Arpad Mesaroš, pripalo je deci Kulturnog centra iz Kule za autorsku predstavu Slobodana Nogavice „Ključ mašte“ i mladima iz subotičkog pozorišta „Fabula Raza“ za izvođenje predstave na mađarskom jeziku „Ništa“ u režiji Hermine Greguš Erdelji i Zalana Greguša.

„Srebrni paž“ otišao je u Jagodinu za dečiju predstavu „S one strane bajke“ u režiji Petra Mitića, a u konkurenciji predstava za mlade identično priznanje osvojilo je AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“ za predstavu „Tanki zidovi“ u režiji Mine Ćirić i Milana Cerovića. Dramski studio OŠ „Sveti Franjo“ vratio se u Tuzlu s „Bronzanim pažom“ u dečijoj konkurenciji za izvođenje predstave „Alisa u zemlji čuda“ u režiji Marice Lazić, a u kategoriji predstava za mlade isto priznanje pripalo je Akademskom pozorištu SKC u Nišu za predstavu „Mamin dašak u svemiru“ režisera Dušana Matejića. I dečiji žiri je doneo istovetnu odluku po pitanju najbolje predstave za decu.

-Dečiju predstavu „Ključ mašte“ karakterišu sinhronizovanost i celovitost scenskih elemenata i maštovitih rediteljskih rešenja, koja na razumljiv, jasan i jednostavan način tretira večitu međuzavisnost dobra i zla. U konkurenciji ostvarenja za mlade, predstava „Ništa“ nudi celovitost promišljene teme i ideje, podstiče kritičku misao i preispitivanje složenih egzistencijalnih pitanja, piše, između ostalog, u obrazloženju dodeljenih nagrada stručnog žirija.

Stručni žiri je bio u dilemi kada su pojedinačne glumačke nagrade u dečijoj konkurenciji, pa je u svim kategorijama dodelio po dve jednakovredne nagrade. Za najbolju glavnu žensku ulogu priznanja su pripala Lani Denčić za ulogu Doroti u predstavi „Čarobnajk iz Oza“ (Inđija) i Ivani Onjin za ulogu Julije u bečejskoj predstavi „Julija i Romeo“. Njen kolega iz iste predstave Dimitrije Tucakov za ulogu Romea i Teodor Đurđević za ulogu Dedice u predstavi „S one strane bajke“ (Jagodina) dobili su ravnopravne nagrade za glavnu mušku ulogu. Za najbolju sporednu žensku ulogu nagrade su dobile Nina Praljak za ulogu Miše u predstavi „Alisa u zemlji čuda (Tuzla) i Hana Spasojević za ulogu Princeze u predstavi „S one strane bajke“. Boris Dimitrijević za ulogu Đovanija u bečejskoj predstavi i Igor Stanić za ulogu Kapetana Kuke u pobedničkoj predstavi ravnopravno su podelili nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu.

Dečiji žiri se složio sa starijim „kolegama“ u poslednjem slučaju, ali je drugačije mislio u ostalim kategorijama. Oni su nagradu za najbolju žensku ulogu dodelili Andrei Kovačević za ulogu Alise u predstavi „Alisa u zemlji čuda“, a istu nagradu u muškoj konkurenciji namenili su Ognjenu Brankoviću za ulogu Steve u predstavi „S one strane bajke“, dok je nagrada za sporednu žensku ulogu pripala Biljani Mitić za ulogu Grdane u pobedničkoj predstavi.

U konkurenciji predstava za mlade, Stručni žiri je nagradu za glavnu žensku ulogu dodelio Jovani Đorđević za ulogu Mame u predstavi „Mamin dašak u svemiru“, a ista nagrada u muškoj konkurenciji pripala je njenom partneru iz iste predstave Nemanji Nikolovskom za ulogu Bebera. I Anastasija Rančić iz iste predstave za ulogu Lusi osvojila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, dok je priznanje u muškoj konkurenciji pripalo Milanu Pelivanoviću za ulogu Studenta iz predstave „Tanki zidovi“.

U čast nagrađenih na zatvaranju je viđen komični mjuzikl „Kiss“
U čast nagrađenih na zatvaranju je viđen komični mjuzikl „Kiss“

Nagrada za nabolju režiju Igara pripala je Hermini Greguž Erdelji i Zalanu Gregušu za ostvarenje u pobedničkoj predstavi za mlade „Ništa“. Pobednička predstava za decu „Ključ mašte“ osvojila je nagradu za najbolju scenografiju, a dečija predstava iz Jagodine „S one strane bajke“ nagradu za najbolju kostimografiju i muziku, dok je nagrada za najbolju adaptaciju teksta pripala inđijskoj dečijoj predstavi „Čarobnjak iz Oza“. Specijalana nagrada za kolektivnu igru otišla je niškom ansamblu, a nagrada za poseban pozorišni pristup društveno važnoj temi dodeljena je predstavi „Hajde da ne žmurimo“ Omladinske scene pozorišta „Janko Veselinović“ u Bogatiću.

Nagrade je uručio zajedno sa članicama Stručnog žirija direktor organizatora Igara Gradskog pozorišta Bečej dr Zdravko Petrović, a u čast nagrađenih viđen je atraktivni komični mjuzikl „Kiss“u izvođenju bračnog para Ane Vrbaški i Marka Dinjaški iz Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име