Prestižno priznanje 61. Majskih igara u Bečeju, „Zalatni paž“, pripalo je predstavi „Kositreni vojnik“ u izvođenju Baletskog i plesnog studia Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ iz  Siska u konkurenciji predstava za decu, a u kategoriji predstava za mlade isto priznanje dobila je predstava „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Doda li se da je bečejska predstava „Ružno pače“ osvojila „Srebrnog paža“ u konkurenciji za decu i da je organizator dobio sve pohvale od strane učesnika i brojnih gostiju, onda je to još jedna potvrda da je Bečej s pravom domaćin najstarijeg festivala scenskog stvaralaštva za decu u okruženju i jedan od najkvalitetnijih za mlade.

Imajući u vidu da je bečejska predstava „Kralj Ibi“ u režiji Igora Pavlovića za tačno godinu dana postojanja, pre Bečeja, osvajala prestižne nagrade na festivalima u Jagodini, Kragujevcu, Knjaževcu, Leskovcu, Obrenovcu i Sarajevu, onda je jasno da se radi o izuzetnom timu na sceni. Kako su Bečejci, pored „Zlatnog paža“ dobili specijalnu nagradu za kreativnu igru, Gordana Adamov za glavnu, a Nataša Stojačić za sporednu žensku ulogu, stigli su do jubilarnog 20. priznanja na ukupno sedam festivala.

Osvajaču „Zlatnog paža“ u konkurenciji predstava za decu pripala je i nagrada za scenografiju, koja je otišla u ruke Jasminke Petek Krapljan. Pored „Srebrnog paža“, bečejskom „Ružnom pačetu“ je pripala nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu, a osvojila je Nina Petrović. „Bronzani paž“ u mlađem uzrastu pripao je Đačkoj sceni „Šarene iskrice“ u Novom Sadu za predstavu na mađarskom jeziku „Karinti omaž“.

„Srebrni paž“ u kategoriji predstava za mlade otišao je u Obrenovac Dramskom studiju „Ćoše“ za izvođenje predstave „Šine“, Marija Medenica je primila specijalnu nagradu za rad s glumcima, Miodrag Pejaković za najbolju mušku ulogu, Kristina Dimitrijević za najbolju sporednu žensku, a Luka Maljević za najbolju sporednu mušku ulogu. Predstava AKUD „Branko Krsmanović“ iz Beograda „Himmelveg“ nagrađena je „Bronzanim pažom“, a Maksimu Miloševiću donela je priznanje za najbolju režiju festivala.

Specijalna nagrada za društveno-angažovani teatar pripalo je predstavi „Creeps“ Dramskog studia omladine Kragujevac. Jasmina Đokić i Sandra Maksimović osvojile su nagradu za najbolju kostimografiju za predstavu „Niz zečiju rupu“ Dramskog studija OŠ „Sveti Sava“ u Kruševcu, a Stevan Milošević nagrađen je za najbolju originalnu muziku u predstavi „Praseća rokersko-ekološka bajka“ Dečije scene Trsteničkog pozorišta.

Nagradu za najbolju žensku ulogu u konkurenciji predstava za decu dobila je Ana Bacić u pomenutoj predstavi iz Kruševca, a nagradu za najbolju mušku ulogu iste uzrasne kategorije ravnopravno dele Tadija Radivojević iz Trstenika i Kamber Hasanagić iz Priboja za ulogu Romea u predstavi „Siromašni Romeo“ Doma kulture „Pivo Karamatijević“. Najbolja sporedna muška uloga u konkurenciji predstava za decu pripala je svim prinčevima iz predstave „Šigi – Migi i čerobni poljubac“ Dečije scene Gradskog pozorišta Ruma.

Odluke Stručnog žirija saopštio je predsednik Arpad Mesaroš, a nagrade je u ime organizatora uručio direktor Gradskog pozorišta Bečej dr Zdravko Petrović. Rad festivala pratio je i Dečiji žiri, koji se složio sa Stručnim po pitanju najboljih glumačkih nagrada, ali ne i s odlukom o predstavama. Po njima je najbolja predstava u celini „Niz zečiju rupu“, „Siromašni Romeo“ je drugoplasirana, a „Preseća rokersko-ekološka bajka“ je treća.

U čast nagrađenih, na zadovoljstvo dece i odraslih izvedena je lutkarska predstava „Papirni“ Kulturnog centra Smederevska Palanka, posle čega je u petak, 18. maja, spuštena zavesa na takmičarski deo 61. Majskih igara. Međutim, revijalni deo u vidu Smotre scenskog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta održaće se u ponedeljak, 21. maja, u prepodnevnim satima. Ukupno 13 predstava, sedam na srpskom, pet na mađarkom i jedna dvojezična, iz 11 vojvođanskih mesta nastupiće u četiri bloka posle ceremonijala svečanog otvaranja u 9.30 sati.

V. Jankov

Pogledajte TV prilog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име