Bečejska „Ćelava pevačica“ najbolja predstava za mlade | Foto: Vlastimir Jankov
Bečejska „Ćelava pevačica“ najbolja predstava za mlade | Foto: Vlastimir Jankov

Najznačajnije priznanje na 59. Majskim igrama u Bečeju, „Zlatni paž“, pripalo je u konkurenciji predstava za decu, i po Dečijem i po Stručnom žiriju, ostvarenju Kulturnog centra Palanka iz Smederevske Palanke „Svinjareva tajna“, koju je po tekstu Miloša Miloševića režirao Rade Mihajlović. Isto priznanje, ali u konkurenciji predstava za mlade, pripalo je predstavi Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej „Ćelava pevačica“, koju je po tekstu Ežena Joneskoa režirao Igor Pavlović.

Majske igre su važne za decu, ali i za ostale, jer se na njima priprema da se bavi pozorištem na jedan poseban način. Nije slučajno da je ove godine ubedljivo pobedila predstava iz Bečeja, jer je ovde tradicija pozorišnog stvaralaštva dece i mladih prisutna, bezmalo, šest decenija. Dodala bih da je ove godine selekcija bila izuzetna, pa smo videli 12 sjajnih predstava, po šest u konkurenciji za decu i mlade, uz napomenu, što je i razumljivo, da su predstave za mlade bile za nijansu bolje, rekla nam je po završetku ovogodišnjeg Festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih predsednica Stručnog žirija glumica Suzana Lukić.

Za razliku od Stručnog žirija, Dečiji žiri je smatrao da je najbolja predstava za mlade „Mrtvo more“ Akademskog pozorišta SKC Niš. Dečiji žiri je drugu nagradu u kategoriji predstava za decu dodelio „Malom princu“ Dramske sekcije OŠ „Sveti Franjo“ iz Tuzle, a treće mesto predstavi „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ u izvođenju Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ iz Siska. Isti žiri dodelio je nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji predstava za decu Veljku Ćosiću za ulogu u predstavi “Svinjareva tajna“, a nagradu za najbolju žensku ulogu u ovoj kategoriji dobila je Anastasja Konstantinović za ulogu u predstavi „Kad je džungla, nek je s muzikom“ u izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina. Nagrada za najbolju mušku ulogu u kategoriji za mlade pripala je Srđanu Kneru, a za žensku ulogu Somonidi Mandić iz bečejske predstave „Ćelava pevačica“.

Evo i kratkog i jasnog obrazloženje Stručnog žirija u sastavu Suzana Lukić, Judit Laslo i Mihaela Stamenković za predstavu koja je dobila „Zlatnog paža“ u konkurenciji predstava za mlade:

Predstava „Ćelava pevačica“ je rediteljski uzbudljiva, pametna, duhovita, precizna, glumački fantastična, bez greške igrana, produkcijski tačna i raskošna. Jednom rečju, ubedljivo najbolje ostvarenje na 59. Majskim igrama.

U kategoriji za decu, identično mišljenje s Dečijim žirijem imao je Stručni žiri, pa je „Srebrni paž“ dodeljen predstavi „Mali princ“ iz Tuzle, a „Bronzani paž“ predstavi „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ iz Siska. Za najbolju glavnu mušku ulogu nagradu je dobio Uroš Tešić iz pobedničke predstave, dok je nagradu za glavnu žensku ulogu dobila Mia Hodžić za ulogu u predstavi „Mali princ“. Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Veljko Ćosić, a nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Mini Jonić, oboma za uloge u pobedničkoj predstavi. Nagrada za najbolju scenografiju otišla je u ruke Petra Mitića, scenografu predstave „Kad je džungla, nek je sa muzikom“, dok je nagrada za kostimografiju pripala Đurđici Humi za kostime u predstavi iz Siska.

Stručni žiri je „Srebrnog paža“ u kategoriji predstava za mlade dodelio Akademskom pozorištu SKC Niš za izvođenje predstave „Mrtvo more“, a „Bronzani paž“ dodeljen je Bitef teatru iz Beograda za predstavu „Nevidljivi spomenici“. Nagrada za najbolju režiju Festivala pripala je Aleksandru Đinđiću, koji je režirao predstavu „Mrtvo more“. Bečejci su osvojili, čak, tri priznja za glumačka ostvarenja. Priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu pripalo je Srđanu Tomiću, za najbolju glavnu žensku ulogu Simonidi Mandić i za najbolju sporednu mušku ulogu Srđanu Kneru, a za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Dina Dedović Tomić za ulogu u predstavi „East Balkan“ u produkciji Fabula Rasa iz Subotice. Atila Antal nagrađen je za najbolju originalnu muziku u predstavi „Nevidljivi spomenici“ beogradskog Bitef teatra. Dodeljene su i dve specijalne nagrade, za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave „Mrtvo more“ Akademskog pozorišta SKC Niš, a autorsko – izvođački tim predstave „Nevidljivi spomenici“ beogradskog Bitef teatra za poseban pozorišni pristup društveno važnoj temi.

Domaćinu ostaju pohvale za uspešno organizovane 59. Majske igre i zadatak da naredne jubilarne 60. Igre budu još bolje i u organizacionom i u izvođačkom delu, uz mogućnost da se realizuju i određene prateće aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име