Za oko 600.000 dinara na godišnjem nivou opština Bečej manje će plaćati račun za električnu energiju i to zbog rekonstruisanja javne rasvete na tiskom keju i Zelenom korzu.

 

Ukupno je 59 novih „led” svetiljki koje su zamenile stare, jačine 125 vati. Novim, od 30 vati, račun za struju biće umanjen i za do 50.000 dinara mesečno, a one, osim što su energetski efikasne, i čuvaju životnu sredinu.

Posao vredan 1.200.000 dinara finansirali su opština Bečej, 60 odsto, a ostatak Pokrajinski sekretarijat za energetiku. Radovi su prvobitno procenjeni na oko 1.500.000 dinara, te se i uštedelo, a preostali novac, oko 200.000 dinara, biće, ukoliko bude odobreno, udeo u novoj rekonstrukciji uličnog osvetljenja kod sportskog centra. I taj bi projekat trebalo da sufinansira pokrajinski sekretarijat, dok će sličnih radova, prema rečima predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića i direktora Direkcije za izgradnju Bečej Gorana Matića, biti još.

– Radimo korak po korak, shodno finansijskim mogućnostima, istakao je Vuk Radojević.

I pokrajinska inspekcija je obišla radove, i kako predstavnici najveće potiske opštine kažu, zadovoljni su urađenim. Inače, predmet javne nabavke, odnosno projekta, bila je samo zamena starih sijalica od žive, onim energetski efikasnijim, dok su novi stubovi u stvari donacija firme iz Beograda.

– Devet je ponuđača na tenderu ukupno bilo, od toga je šest ponudilo cenu iznad procenjene vrednosti, dok je troje dalo nižu ponudu. Posao na zameni javne rasvete poveren je Energo global projektu iz Veternika, zajedno sa Elektro Livom iz Bečeja, a urađen je u kratkom vremenskom roku, objasnio je direktor Direkcije za izgradnju Bečej i dodao da sada bečejska opština sada prednjači u odnosu na druge u Vojvodini, budući da je na dve lokacije u proteklom periodu sada savremenije osvetljenje.

Na novinarsko pitanje zašto u pojedinim delovima opštine ne radi javna rasveta, Matić je rekao da je to zbog toga što je mreže javne rasvete u lošem stanju, te dolazi do kratkih spojeva, ima problema u trafostanicama, kao i u samom napajanju rasvete.

– Trudimo se koliko je u našoj moći, svakodnevno se radi na otklanjanju kvarova. Građani neka prijavljuju kvarove, a u roku od 24 sata izlazi se na teren i otklanjaju se kvarovi, rekao je direktor.

On je dodao i da je problem sa osvetljenem na ulicama Bačkog Petrovog Sela nedavno rešen.

Još se ne zna sudbina starih stubova sa keja

Direkcija još nije donela odluku šta će uraditi sa starim stubovima, a jedna od mogućnosti jeste da se popravljeni postave negde drugde.

– U planu je ili da se stubovi repariraju i da se postave na nekom drugom mestu, ili će biti dati na javnu prodaju, objasnio je Goran Matić.

Nadovezao se na to i predsednik opštine rečima da je jedna od ideja da se reparirani stupovi postave na mesta u opštini gde nema javne rasvete.

– Ideja je da to bude Goranski park, ali se postavlja pitanje da li tamo osvetljenje raditi sa repariranim ili kompletno novim stubovima. Drugi interesantni prostor je park kod „Malog lovca”, koji je takođe neosvetljen. Verujem da je to interesatna lokacija za osposobljavanje javne rasvete, ukoliko to finansijska sredstva dozvole, kazao je Radojević.

Direktor Matić apelovao je na građane da čuvaju novu rasvetu, i podsetio na to da su četiri svetiljke ukradene kod Dečjeg dispanzera još u prvim mesecima nakon postavljanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име